Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Своєчасна вакцинація – єдина ефективна протидія поширенню інфекційних захворювань

5 червня 2019 - 10:45

Імунопрофілактика спрямована на захист населення від інфекційних хвороб шляхом створення специфічного імунітету завдяки вакцинації. Показник виконання плану щеплень має бути вище 95%.

У Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації повідомили, що імунопрофілактика керованих інфекцій в області в 2018 році здійснювалася краще, ніж у 2017 році, але по жодному виду щеплень не досягнуто планового показника, що, насамперед, пов'язано з рядом недоліків в організації і проведенні цієї роботи.

Так, план вакцинації проти дифтерії, правця, кашлюку дітям до року в 2018 році по області виконано на 72,8% (по Україні вакцинація дітей до року  67,5%). Основна причина такого низького виконання - відмови, які пов’язані з досить високою реактогенністю вакцини АКДП. Поряд з цим, недостатньо проводилась і робота  медпрацівників у напрямку як пропаганди профщеплень, так і підготовки дитини до щеплення з метою зменшення ризику розвитку реакцій на щеплення.

Слід зазначити, що в 2018 році значно збільшилось охоплення щепленнями проти дифтерії і правця дорослим - 71,8% проти 44% у 2017 році.

Виконання плану щеплень серед дітей майже всіх вікових груп проти поліомієліту вище за середньоукраїнські показники і складає від 70% до 85% (по Україні – 67% – 81,3%).

У 2018 році відмовилися від щеплень проти поліомієліту 3284 батьків, що майже на 2000 менше, ніж у 2017 році. З причини медичних протипоказань не щеплено 4922 дитини, що на 40% менше, ніж у попередньому році. Але 4155 протипоказань – тимчасові (84%). Загалом за підсумками року 12409 дітей, які повинні були вакцинуватися оральною поліовакциною та мали таку можливість, залишились не щепленими.

Виконання КПК дітям одного року сягнуло 92,3% (по Україні 91%), шести років – 83,3% (по Україні 84,2%), старше двох років  – 71%  (по Україні – 84,2%), старше семи років  – 69,1% (по Україні – 87,7%).

За словами фахівців, проведення додаткових заходів щодо охоплення щепленнями проти кору не забезпечило задовільне виконання плану. Недостатньо організована робота по охопленню щепленнями в школах, дитячих дошкільних установах. Загалом це стосується не лише щеплень проти кору, паротиту і краснухи, але і проти поліомієліту, дифтерії та правця.

За даними Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, вакцина проти вірусного гепатиту В є в достатній кількості по всіх районах. За 2018 рік виконання плану дітям до одного року склало 69,8% (по Україні – 65,2%), старше одного року – 44,4% (по Україні – 51,1%).

У Департаменті наголосили, що профілактичне щеплення є єдиним ефективним засобу профілактики інфекційних захворювань.  

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області