Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Система цивільного захисту в Запорізькій області діє ефективно

26 листопада 2008 - 14:51

Голова облдержадміністрації Олександр Старух провів нараду з керівним складом цивільного захисту регіону, на якій підбито підсумки комплексної перевірки комісії Міністерства надзвичайних ситуацій України.

З 17 листопада комісія МНС перевіряла готовність виконавчих органів влади та місцевого самоврядування реалізовувати заходи державної політики у сфері цивільного захисту населення, здатність запорізьких рятувальників запобігати надзвичайним ситуаціям на підприємствах підвищеної техногенної небезпеки.

Перевірялися міста Запоріжжя, Енергодар, Мелітополь та Бердянськ, Василівський і Мелітопольський райони.

Високе техногенне навантаження є специфікою нашого краю, яке створює додаткові загрози виникнення надзвичайних ситуацій. Нині на території області знаходяться 999 потенційно небезпечних об'єктів, з яких 56 пов'язані з хімічним виробництвом, і найбільша в Європі АЕС. У зонах ймовірного хімічного зараження проживає понад 850 тисяч осіб.

В регіоні діють 49 підрозділів пожежно-рятувальної служби, а це майже 2,5 тисячі особового складу. Їхню діяльність київські перевіряючі оцінили як обмежено готову і тут же пояснили, що це досить висока оцінка, і наш позитивний досвід має бути розповсюджений на всю країну. Територіальна підсистема цивільного захисту діє ефективно. Теоретичні знання запорізькі рятувальники підтвердили практичними діями під час ліквідації наслідків негоди минулої суботи. Комісія їх охарактеризувала як своєчасні та ефективні. Приклад злагодженої співпраці щодо ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації продемонстрували й органи виконавчої влади та територіальні підрозділи МНС.

Але поруч з позитивними моментами комісія виявила й певні недоліки. Єдина система оповіщення по області працює не всюди. Населення потенційно небезпечних територій не забезпечене індивідуальними засобами захисту. Така ж проблема виявлена й на багатьох підприємствах з потенційно небезпечним виробництвом. Вказано на низький ступінь забезпеченості засобами захисту – близько 20% від реальної потреби - і у медичних працівників, на плечі яких у разі виникнення надзвичайної ситуації лягає особлива відповідальність.

Незважаючи на постійні проблеми із зсувами ґрунту та розмивом берегової лінії, в області й досі не розроблена програма запобігання цим явищам, хоча кошти на відповідні роботи регулярно виділяються.

Умовні аварії не змогли досконало відпрацювати у Бердянську та Енергодарі. А керівництво Запорізького абразивного комбінату та підприємств залізничного транспорту взагалі не пустили комісію на свої території.

Загалом комісія перевірила 65 об'єктів, зробила 26 приписів та притягнула до адміністративної відповідальності 8 посадових осіб.

Голова обласної державної адміністрації – начальник цивільного захисту області Олександр Старух переконаний, що перевірка сприяла покращенню функціонування територіальної підсистеми цивільного захисту всього регіону.

Тепер, за його словами, необхідно розробити план усунення недоліків, розглянути та затвердити їх на засіданнях комісій з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, налагодити дієвий контроль за виконанням. Очільник області зробив на цьому особливий акцент, адже у 2009 році відбудеться контрольна перевірка щодо усунення виявлених недоліків.

- У той же час, як видно з акту перевірки, є питання, які потребують вирішення не на регіональному рівні, а на рівні Кабінету Міністрів України, - зазначив Олександр Старух. – Перш за все - планування ліквідації НС державного рівня. Йдеться, скажімо, про можливу загальну аварію на ЗАЕС або прорив греблі Дніпровського каскаду. Питання забезпечення населення промисловими засобами захисту також потребує розробки державної програми з відповідним фінансуванням.

Олександр Старух подякував членам комісії за плідну роботу та ще раз нагадав керівникам міст і районів про відповідальність, яку вони несуть за безпеку цивільного населення на очолюваних ними територіях.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ