Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Подолання кризи неможливе в окремо взятій області»

26 листопада 2008 - 14:13

В облдержадміністрації відбулася нарада щодо стабілізації ситуації в агропромисловому секторі області, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Старух. У нараді також взяли участь перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, заступник голови Олександр Сін, керівники територій, провідних сільськогосподарських підприємств, банківських установ.

– Треба визначити основні проблеми аграріїв, окреслити дії, які необхідно реалізувати на регіональному рівні та надати наші пропозиції уряду. Подолання кризи неможливе на обласному рівні, – зазначив відкриваючи нараду Олександр Старух.

Про підсумки цьогорічних жнив та стан справ у сільському господарстві області загалом поінформував начальник головного управління агропромислового розвитку Володимир Журавльов.

У сільгосптоваровиробників зараз дві першочергові проблеми. В області зібрано близько 3 млн. тонн зерна і більше 900 тис. тонн соняшнику. Але продукція не може бути реалізована за відповідними цінами, бо не працює ринок. Друга проблема – пролонгація кредитів, яка відповідно до постанови Кабміну має бути продовжена до 1 червня 2009 року.

Ці та інші нагальні питання обговорили учасники наради, намагаючись знайти на них відповіді. Зокрема, одностайно зійшлися на думці, що слід вилучати з процесу реалізації продукції зернотрейдерів, які збивають ціну часто нижче собівартості. Як наслідок – продукція лежить "до кращих часів", а хлібороби залишаються без обігових коштів. Виправлення ситуації бачиться у створенні кооперативів, які б займалися реалізацією зерна і цьому може посприяти обласна влада.

Всі погодилися з тим, що пролонгація кредитів до 1 червня наступного року не рятує становище. Адже на той час ще не буде нового врожаю, продавати селянам буде нічого, а отже не буде й коштів виплачувати кредити. Тому пролунала пропозиція продовжити цей термін до осені. Аграрії також ініціюють звернутися до банків з проханням не підвищувати відсоткові ставки по кредитах.

Учасники наради торкнулися також болісного питання щодо стану тваринництва. На думку Олександра Старуха багатий урожай фуражного зерна саме зараз сприяє розвитку галузі. До того ж, якщо призупинити імпорт м'ясної продукції до України, це дало б можливість більш плідно працювати вітчизняному виробнику.

Слушною визнали і таку ідею: розвивати сільське господарство не лише за рахунок кредитних коштів, а й направити в аграрний сектор гроші, які надає Міжнародний валютний фонд, що б дозволило значно виправити ситуацію.

За підсумками обговорення Олександр Старух доручив оперативно опрацювати і узагальнити пропозиції для надання уряду.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю