Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Досвід надання соціальних послуг для дітей-сиріт буде поширено на рівні громад

17 вересня 2019 - 09:43

У Запоріжжі відбувся обласний короткостроковий тематичний семінар на тему: «Захист прав дітей: актуальні питання розвитку галузі». В заході взяли участь начальники служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, виконавчих комітетів міських, сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад.

Учасники семінару розглянули  механізм реалізації Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних,  забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. Крім цього, порушувалися проблемні питання  соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу; особливості роботи з надання дитині статусу, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; порядок розгляду звернення громадян тощо.

Учасники семінару також відвідали Запорізьку міську раду, де було презентовано роботу міської служби з питань захисту законних прав та інтересів дітей, а також новий комунальний заклад «Центр соціальної підтримки дітей  «Затишна домівка» ЗМР та ознайомилися з його роботою. Заклад розрахований на одночасне перебування в ньому 39 осіб. Нині у центрі функціонує відділення для тимчасового проживання матері з дитиною, які перебувають у складних життєвих обставинах (27 осіб) та соціальна квартира на 12 осіб для тимчасового проживання та надання комплексу соціальних послуг особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбав них батьківського піклування віком від 18 до 23 років. Заклад перебуває у відомчому підпорядкуванні служби  у справах дітей Запорізької міської ради.

За даними Служби у справах дітей облдержадміністрації, нині на території Запорізької області функціонує сім закладів соціального захисту та підтримки дітей, сімей: п’ять  центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на 215 місць, соціальний гуртожиток для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і осіб з їх числа на 30 ліжко/місць та обласний соціальний центр матері та дитини на 20 ліжко/місць. Протягом трьох останніх років заклади працюють із понад 100% навантаженням, тому одним із нагальних питань на сьогодні є розвиток соціальних послуг на рівні громади. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць