Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Запоріжжі планується будівництво найбільшої в Європі вітрової електростанції

19 вересня 2019 - 09:47

Голова облдержадміністрації Віталій Туринок зустрівся з норвезьким інвестором – віцепрезидентом компанії NBT Торстейном Йенссеном та регіональним менеджером компанії NBT Владиславом Казаком. Компанія NBT планує побудувати в Запорізькій області найбільшу в Європі вітрову електростанцію Зофія.

– Наскільки мені відомо, ця вітрова електростанція вже буде не першим вашим інвестиційним проєктом в Україні. Приємно, що інвестори обирають наш регіон. Для нас важливо на початку роботи з інвестором вести діалог, аби робота продовжувалась і всі були задоволені. Нам головне, щоб були задоволені наші люди, адже це їхній дім. Ви будуєте на їхній землі. Зі свого боку можу сказати, хотілось би, щоб податки залишалися в нашій області, матеріали для будівництва по можливості були українськими і звичайно були залучені місцеві робітники, – привітав норвезьких інвесторів Віталій Туринок.

Торстейн Йенссен повідомив, що в Херсонській області зараз триває будівництво найбільшої вітрової ферми «Сиваш» в Україні. Компанія NBT інвестує додатково 1,1 млрд євро у найбільшу в Європі берегову вітрову електростанцію Зофія, що буде розташована на територіях Якимівської і Кирилівської ОТГ.

– Ми переконані, що така значна інвестиція міжнародного інвестора матиме великі переваги для сектору відновлюваної енергетики України та сприятиме залученню додаткових іноземних інвестицій в Україну. У зв’язку з тим, що ми тільки починаємо працювати у вашій області, ми просимо про допомогу. Зокрема, хотілось би зібратися за круглим столом з представниками всіх причетних структур та познайомитися. Ми  представили б свою компанію. Також у нас є програма взаємодії з громадами. Місцеві жителі надсилають пропозиції і ми фінансуємо найбільш проблемні та важливі об’єкти, – зазначив Торстейн Йенссен.

Віталій Туринок запевнив, що така зустріч у форматі круглого столу відбудеться обов’язково, адже місцеві жителі мають право знати, що будується і хто будує на їхній території. Посадовець також підкреслив, що нині ведеться активна боротьба з корупцією серед чиновників, тому у разі виникнення «незрозумілих» ситуацій інвестори можуть одразу звертатись до нього напряму.

Довідково.

За інформацією Управління зовнішніх зносин та ЗЕД облдержадміністрації, у січні 2019 року в Давосі норвезька NBT підписала інвестиційну угоду про будівництво вітропарку Zophia (Зофія) на 742,5 МВт. Реалізація проєкту запланована до 2022 року, а орієнтовна вартість становить 1,1 млрд євро.

У рамках  проєкту заплановано побудувати 120 вітроелектроустановок. На будівництві орієнтовно буде залучено до 500 осіб. Роботу вітрогенераторів після завершення будівництва будуть забезпечувати 150-200 осіб.

У липні в Якимівській райдержадміністрації відбулася презентація та слухання проєкту щодо розміщення вітрогенераторів на територіях Якимівської і Кирилівської ОТГ. За результатами зборів було погоджено розміщення 80-200 вітрогенераторів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни