Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент підписав закон про державний бюджет-2009

29 грудня 2008 - 15:29

Про це повідомив під час брифінгу Перший заступник Глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак. «Президент підписав закон про державний бюджет на 2009 рік», - сказав він.

Олександр Шлапак пояснив, що в основі такого кроку Глави держави - розуміння необхідності мати прийнятий закон про бюджет на початок року. «Головний мотив підписання Президентом закону про державний бюджет полягав у тому, що, не підписавши цей закон, ми отримуємо серйозні проблеми вже у січні з фінансуванням основних соціальних виплат», - сказав він.

Водночас Віктор Ющенко висловлює низку зауважень до цього документу, який є одним із найпроблемніших, найскладніших бюджетів за останні 10 років. Зокрема, йдеться про макроекономічну базу, на основі якої розрахований бюджет.

«Зростання ВВП, яке заплановано на 2009 рік у розмірі 0,4%, є більше бажаним, ніж реальним», - переконаний Олександр Шлапак.

Внаслідок цього сумнівними виглядають орієнтовно 20 мільярдів гривень доходів бюджету. «Вони носять більш віртуальний характер, ніж реальний», - сказав він.

Також не було прийнято низку законопроектів, які мали збільшити доходність бюджету, котрі в основному стосуються ставок податків.

Крім того, Президент має зауваження до фінансування дефіциту бюджету та обслуговування зовнішнього боргу, який збільшується на 103 мільярди гривень.

Внутрішні запозичення у розмірі 70 мільярдів гривень також не є можливим здійснити протягом 2009 року, переконаний Олександр Шлапак. Він також вказав на значний ризик у фінансуванні соціальних статей бюджету. «Як бюджет 2008 року, так і бюджет 2009 року не враховує реального розміру прожиткового мінімуму», - вважає він.

Пенсійний фонд не збалансовано на 13,1 млрд. гривень за оптимістичним прогнозом.

Олександр Шлапак також нагадав про програму виплати втрачених заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР, відповідно до якої у 2008 році не всі отримали гроші і наступного року ця обіцянка не буде здійснена.

«Це є ще одне підтвердження того, як популізм на сьогодні розриває систему державних фінансів і як влада втрачає авторитет, коли приймає подібного роду непродумані рішення», - прокоментував Олександр Шлапак.

Він також передав зауваження Глави держави до інвестиційної складової бюджету, зокрема те, що фактично всі інвестиційні кошти переведені до Стабілізаційного фонду. «Чим нівельована сама ідеологія Стабілізаційного фонду», - оцінив Олександр Шлапак.

Крім того, Президент має зауваження до фінансування оборонної політики, малого і середнього бізнесу, житлових програм, а також компанії НАК «Нафтогаз України».

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку