Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тепер зборів за забруднення довкілля в області залишатиметься вдвічі більше

28 січня 2009 - 14:42

Запорізька область входить до п'ятірки найбільше техногенно навантажених регіонів України і, як наслідок, має один з найвищих рівнів забруднення навколишнього природного середовища, що вкрай негативно впливає на життєдіяльність його жителів.

Впровадження природоохоронних заходів потребує значних капітальних вкладень.

Для забезпечення екологічної безпеки визначені бюджетні джерела фінансування природоохоронних заходів, серед яких найважливішим є збір за забруднення навколишнього природного середовища.

До 2006 року розподіл збору за забруднення довкілля здійснювався згідно з законодавством у таких пропорціях: до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища надходило 30% збору, до обласного – 50%, до місцевих (міських, сільських, селищних) – 20%.

Але, починаючи з 2006 року, порядок розподілу коштів було змінено, в результаті чого 65% надходило до державного екофонду, а 25% залишалося обласному і 10% - місцевим екофондам, що вдвічі зменшило надходження на місцях. Це не тільки не сприяло покращенню екологічного стану, але й не відповідало основним вимогам щодо більш широкого делегування владних повноважень місцевим органам виконавчої влади.

На тлі громіздкого та непрозорого механізму фінансування екологічних програм регіонів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища стало особливо помітним погіршення стану справ щодо фінансування вирішення гострих екологічних проблем у регіонах.

Наша область послідовно відстоювала ініціативу переглянути механізм розподілу збору за забруднення навколишнього природного середовища, щоб 100% зборів, а також грошових стягнень за шкоду, заподіяну довкіллю внаслідок господарської та іншої діяльності, надходили до обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища. Тепер ця пропозиція частково врахована у Законі України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», у якому передбачено, що 70% збору за забруднення навколишнього природного середовища зараховується до обласного та місцевих бюджетів та 30% - до Державного бюджету.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств