Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відбулися заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

27 січня 2020 - 16:32

Сьогодні, 27 січня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. У Запоріжжі пам’ятний захід відбувся біля меморіалу жертвам Холокосту у Комунарському районі Запоріжжя.

У траурному заході взяли участь заступник директора–начальник управління міжнаціональних відносин Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Павло Мяло, головний рабин Запорізької області Нохум Ерентрой, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані, представники єврейської громади міста, громадськість, молодь.

Головний рабин Запорізької області Нохум  Ерентрой прочитав молитву в пам'ять  жертв Голокосту. Учасники  заходу поклали квіти до пам'ятника жертвам нацистського режиму, встановленого в Комунарському районі міста, де у 1942 році було розстріляно понад 20 тисяч євреїв.    

Заступник директора–начальник управління міжнаціональних відносин Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Павло Мяло у своєму виступі підкреслив, що Голокост став символом скорботи не лише для єврейського народу, а й для всіх народів, що мають трагічні сторінки у своїй історії.  Водночас проявлялися найкращі риси людей, і  ми вшановуємо також пам’ять праведників, які у роки Другої світової війни рятували євреїв.

Також в цей день при співпраці Єврейської громади м. Запоріжжя, БО «ЗБФ «Хесед Міхаель», БО «ЄОЦ «Мазаль Тов» відбувся круглий стіл на тему «Життя продовжується» в будинку  ім. Макса Гранта. В круглому столі взяли участь представники  обласної та міської влади, національних громад Запорізької області.

Довідково.

27 січня 1945 року війська Першого українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау. В ньому було знищено від 1 до 1,7 мільйона осіб, значну частину з яких становили саме євреї.

Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року резолюцію № 60/7. "Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження", - йдеться у ній. Резолюція проголошує Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. Вперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р., втім, деякі країни відзначали його і раніше. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв. Жахлива політика терору проти євреїв в окупованій Україні фактично знищила їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. Жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць