Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки і пріоритети розвитку культурного життя регіону

25 лютого 2009 - 14:26

Відбулося розширене засідання колегії управління культури і туризму облдержадміністрації, на якому розглянули підсумки діяльності установ культури, мистецтва, навчальних закладів за 2008 рік, а також визначили пріоритетні напрямки діяльності у поточному році.

У засіданні колегії взяли участь заступник голови ОДА Микола Фролов та заступник голови обласної ради Анатолій Світлицький.

Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Лариса Сізінцова ознайомила присутніх з процесами, які відбувались минулого року у галузі культури. Вона зазначила, що загальна сума видатків минулого року склала понад 156 млн. грн., що на 44,6% більше, ніж у 2007. Це надало можливість провести капітальні ремонти в обласних закладах культури, навчальних закладах, придбати обладнання довгострокового користування, костюми для творчих колективів, музичні інструменти.

Протягом року здійснювалась матеріальна підтримка працівників культури та мистецтва обласних організацій Національних творчих спілок України. Було виплачено 24 премії та 9 стипендій на загальну суму 54 тис. грн.

В області було забезпечено проведення трьох міжнародних та п"яти всеукраїнських фестивалів.

Населення Запорізького краю стало більше цікавитися театрами. Кількість глядачів протягом минулого року збільшилась на 35 тисяч. Обласні театри здійснили постановку 16 прем'єрних вистав. Значна увага приділялась питанням мовної політики у репертуарі театрально-видовищних установ – більшість вистав ведеться українською мовою.

Окремим питанням на колегії розглянули відтворення та збереження національної культурно-історичної спадщини. Заступник голови ОДА Микола Фролов зазначив: «Треба виважено ставитись до виділення земельних ділянок, бо разом з ними відходять у небуття і культурні цінності».

Всебічна підтримка з боку виконавчої влади надається вирішенню проблем Національного заповідника «Хортиця», пам'ятки національного значення «Кам'яна Могила» та історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова». Нині вирішується питання передачі останнього до обласної комунальної власності.

Важливим для області є розвиток туристично-рекреаційної діяльності. Вже визначено найперспективніші туристично-рекреаційні об'єкти, складено Реєстр інвестиційних пропозицій, створено два туристично-інформаційні центри. Також напрацьовано пілотний проект щодо перспектив розвитку приморських територій у рамках партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток».

У ході обговорення пріоритетних напрямків діяльності установ культури та мистецтва у поточному році члени колегії дійшли висновку, що треба визначити і відпрацювати підходи до управління і фінансування сільських закладів культури в умовах обмеженого фінансування.

- Культура була, є і залишатиметься у центрі уваги влади, ми зробимо все, щоб підтримати духовність населення нашого краю, - пообіцяв Микола Фролов.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств