Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сьогодні весь світ відзначає День здоров’я

7 квітня 2020 - 18:15

foto

З 1950 року, саме 7 квітня, весь світ відзначає День здоров’я. В цей день вшановують працівників сестринських і акушерських служб. Саме їхня робота є невід'ємною умовою для загального охоплення послугами охорони здоров'я, охорони здоров'я матері і дитини, боротьби з інфекційними та неінфекційними захворюваннями, реагування на надзвичайні ситуації тощо.

За даними ВООЗ, у всьому світі 70% трудових ресурсів в галузі охорони здоров'я та соціального забезпечення – жінки. Багато з них – медсестри та акушерки. Здебільшого, саме вони допомагають людям в умовах спалахів хвороб, нестабільності і збройних конфліктів. І сьогодні світ потребує добре підготовлених і кваліфікованих медсестер та акушерів.

У ВООЗ підкреслюють, що, розвиваючи сестринську і акушерську справу, країни можуть досягти потрійної віддачі: підвищити рівень здоров'я населення, поліпшити ситуацію щодо гендерної рівності та стимулювати економічне зростання.

Сьогодні медичні сестри, як  і лікарі, крім своїх звичайних щоденних професійних обов’язків, змушені відповідати і на виклики поширення коронавірусної інфекції. І нести ще більшу відповідальність.

За даними дослідження «Індекс здоров’я. Україна» лише половина українців оцінюють свій стан здоров’я як добрий або дуже добрий. Здоров’я громадян – один з пріоритетів Уряду та Президента.

В Україні триває трансформація системи охорони здоров'я. Її мета – універсальне охоплення медичними послугами всього населення країни. Національна служба здоров’я працює в інтересах пацієнта, для покращення його здоров’я. Важливий інструмент у цій роботі – Програма медичних гарантій, яка у повному обсязі стартувала 1 квітня в Україні. Це: перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. У програмі визначено п’ять пріоритетів, що стосуються патологій, від яких найчастіше помирають українці (лікування інсультів, інфарктів, дослідження для раннього виявлення раку, а також допомога при пологах та неонатальна допомога). Мета Програми на 2020 рік – зменшити смертність від інсультів, інфарктів та онкозахворювань, а також покращити допомогу при пологах.

Запровадження Програми медичних гарантій – значний крок України до універсального медичного покриття, коли кожен громадянин зможе реалізувати своє право на якісну, безпечну та доступну медичну допомогу від держави.

 

За матеріалами Національної служби здоров’я України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць