Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Латвійська Республіка запрошує запоріжців у гості

8 липня 2020 - 11:50

Заступник голови Запорізької облдержадміністрації (стажування) Олександр Свистун зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом. На зустрічі були присутні начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Артур Бойко, почесний консул Латвійської Республіки в м. Запоріжжя Юрій Підгорний.

Олександр Свистун зазначив, що у Запоріжжі є лише три почесних консульства, і серед них – Латвійської Республіки. Діяльність почесного консульства є показником давніх та дружніх відносин між країнами.

– Світова епідемія СОVID-19 значно вплинула на економіку нашої країни і Запорізького регіону. Наша область є промисловим регіоном – ми забезпечуємо майже 8% загальнодержавного обсягу реалізованої промислової продукції. Тому посідаємо четверте місце серед регіонів. У той же час, в нашій області активно розвивається сільське господарство. Наразі триває збір ранніх зернових. Сподіваюсь, нам вдасться перетнути трьохмільйонну позначку зі збору врожаю у минулому році. У цьому році відкрився міжнародний аеропорт «Запоріжжя», що відкриває для регіону нові можливості. Наша область має великий туристичний потенціал. У цьому році через коронавірус більше людей дізнаються про курорти Азовського узбережжя. Ми, в свою чергу, гарантуємо безпеку та якість наших курортів. Також у цьому році острів Хортиця визнаний одним з туристичних магнітів. Це означає, що держава зацікавлена у розвитку цих магнітів, держава виділятиме кошти на розвиток, щоб українці мандрували Україною, – зазначив Олександр Свистун.

Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс наголосив, що дуже гарною ідеєю було б зробити престури для журналістів з України в Латвію та навпаки.

– Погоджуюсь, що епідемія коронавірусу дуже вплинула на роботу усіх галузей. Наш Президент планував візит в Україну, наразі також переносимо дати, адже не знаємо, коли стабілізується ситуація. Ми зацікавлені в налагодженні зв’язків, у тому числі і туристичних. У вас відкрився міжнародний термінал і ми зацікавлені, і думаю, ви не менше, щоб були прямі рейси із Запоріжжя в Латвію. Ведуться переговори з AirBaltic. Я вважаю, що потрібно повернути старі дружні відносини. Я запрошую голову Запорізької облдержадміністрації і вас до Латвії. Ми можемо підготувати план тих локацій чи галузей, які б вас зацікавили. До нас приїздила Чернігівська делегація, вони знайомилися з лісозаготівлею. Так, мені відомо, що у вас триває реформа децентралізації, укрупнюються райони. І в нас завершилась реформа, зі 109 самоврядувань залишилось 42. Це був дуже довгий процес. І маємо досвід, яким залюбки поділимось. Разом з тим, можемо провести «дні Запоріжжя», розкажемо про ваш регіон. Але перед початком вважаю, що потрібно організувати престур для журналістів, щоб люди через ЗМІ побачили, що мовного бар’єра немає, що є багато цікавих місць, є що подивитись, – наголосив пан Посол.

Артур Бойко підкреслив, що ідея подібних престурів існує вже давно. Раніше була проблема з перельотом, але зараз відкривається авіасполучення. Також в нашій області активно ремонтуються дороги, у тому числі курортного напрямку, що також сприяє інфраструктурній доступності.

– Наші запорізькі курорти, по-перше, не дорогі. По-друге, наші курорти забезпечують відпочинок для дітей та людей похилого віку. Мається на увазі, що ми маємо не тільки заклади відпочинку, а й оздоровчі, лікувальні. Саме цією перевагою ми і відрізняємось від тієї ж Одеси. І, по-третє, запорізькі курорти безпечні та ефективні. Тож, будемо дуже раді зустрічати латвійських відпочиваючих у себе, – зазначив Артур Бойко.

За підсумками зустрічі учасники виокремили шляхи співробітництва України та Латвійської Республіки на міжрегіональному рівні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров