Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області побудують найбільшу в Європі вітроелектростанцію

9 липня 2020 - 13:17

Голова облдержадміністрації Віталій Боговін провів зустріч щодо реалізації проєкту будівництва вітрової електростанції «Зофія» норвезькою компанією NBT.

Представники норвезької компанії NBT обговорили з керівництвом облдержадміністрації поточний стан реалізації проєкту.

За словами регіонального менеджера компанії Влада Казака, у 2019 році компанія NBT придбала проєкт будівництва вітроелектростанції загальною потужністю 792,5 МВт на території Якимівської та Кирилівської територіальних громад в Запорізької області (проєкт «Зофія») . 

Загальна сума інвестиції планується в розмірі 1,2 млрд євро. Після завершення будівництва проєкт стане найбільшою в Європі береговою вітровою електростанцією. Реалізація проєкту планується до кінця 2022 року. Фінансування проєкту «Зофія» здійснюється за допомогою банку JPMorgan та із залученням світових фінансових інституцій та експертів.

У грудні 2019 року  між Запорізькою ОДА та компанією NBT було підписано договір про співпрацю, в рамках якого були досягнуті домовленості про залучення інвестиції в інфраструктуру області.

На сьогодні розроблена проєктна документація, отримано висновки про вплив на довкілля. Підписано угоди про виконання генеральних підрядних робіт із китайською корпорацією СЕТ. 

На теперішній час проводяться роботи із коригування проєктних та дозвільних документів у зв’язку із зміною постачальників вітрогенераторів та збільшення їх потужності. 

-  Дозвольте, перш за все, привітати Вас від імені Запорізької облдержадміністрації та висловити вдячність за ваші зусилля, які ви докладаєте для розвитку саме Запорізького регіону, який має вигідні кліматичні умови для розвитку альтернативної енергетики. Діяльність на території області такого потужного інвестора NBT AS для нас є знаковою. Ми пишаємося тим, що саме в нашому регіоні буде побудована найбільша вітрова електростанція в Україні. Цей проєкт є вкрай важливим для розвитку регіону, бо це 1,8 млн МВт/год електроенергії щороку, 500 робочих місць під час будівництва та близько 200 робочих місць після завершення будівництва. Сьогодні наша область доводить всьому світу, що навіть під час військової агресії сусідів та пандемії COVID-19 ми здатні демонструвати економічне зростання. Зі свого боку я обіцяю підтримку в рамках закону. Впевнений, що компанія NBT стане нашим надійним та успішним партнером. Хочу наголосити на всебічній підтримці з боку обласної влади, організації злагодженої та продуктивної, а найголовніше – прозорої та чесної співпраці на всіх рівнях, - зазначив голова облдержадміністрації Віталій Боговін.

У жовтні цього року планується розпочати будівництво вітроенергостанції.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров