Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький обласний лабораторний центр проводить безкоштовне ПЛР-тестування та надає платні послуги

28 вересня 2020 - 10:55

foto

Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України в умовах карантину забезпечує проведення лабораторних досліджень, епідеміологічних розслідувань та інших протиепідемічних заходів, пов’язаних з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Одним з основних напрямів роботи Центру у період пандемії є проведення досліджень з якісного виявлення РНК вірусу SARS-CoV-2 у біологічному матеріалі із застосуванням методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Після введення карантину було прийнято рішення стосовно мобілізації всіх резервів Центру. Так, на перших етапах поширення коронавірусної інфекції було модернізовано вірусологічну лабораторію та збільшено штат її співробітників, що дало можливість збільшити максимальну кількість досліджень на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)  з 400 до 1000 тестів на добу.

Як розповів в. о. директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Роман Терехов, на сьогоднішній день лабораторний центр проводить дослідження на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції як за кошти державного бюджету, так і на оплатній основі за кошти фізичних та юридичних осіб на підставі договорів.

За кошти державного бюджету проводиться обов’язкове ПЛР-тестування для наступних категорій осіб:

  • пацієнти, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС, яким не проводився скринінговий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 або при наявності позитивного результату скринінгового тесту на визначення антигену SARS-CoV-2;

  • пацієнти з позагоспітальною пневмонією;

  • контактні особи при появі симптомів, які не виключають COVID-19;

  • особи, у яких при проведенні дослідження методом ІФА або ІХЛА виявлено Ig A, IgМ, IgG та/або сумарні IgМ, IgG. 

Такі тести є безкоштовними для громадян і проводяться першочергово.

На оплатній основі тестування переважно проводиться для осіб у зв’язку з перетином державного кордону або пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території. Такі тести проводяться у визначений Центром час за бажанням фізичних та юридичних осіб на платній основі. Вартість послуги складається з урахуванням тарифів на платні послуги.

З серпня 2020 року на території Запорізької області реєструється значне зростання кількості нових випадків захворювання на COVID-19, у зв’язку з чим значно збільшився обсяг лабораторних досліджень, які першочергово проводяться вірусологічною лабораторією в рамках організації протиепідемічних заходів. Таким чином, чим більше проводиться обов’язкових тестів на COVID-19, тим менше залишається матеріально-технічної та кадрової спроможності для проведення платних тестів. Тож Центром було тимчасово скорочено кількість ПЛР-тестувань на платній основі як для фізичних, так і для юридичних осіб. Питома вага тестів ПЛР, які виконуються Центром на платній основі, складає  близько 3% від загальної кількості тестів, що виконуються вірусологічною лабораторією.

Наразі відбір біологічного матеріалу для проведення тестування COVID-19 методом ПЛР на базі лабораторного центру проводиться з понеділка по п’ятницю з 8:30 до 10:30.

На теперішній час в Центрі відсутні будь-які штучні обмеження для відвідування громадян, за винятком тих, що пов’язані із запровадженням протиепідемічних заходів. До таких заходів належить обмеження щодо кількості осіб в одному приміщенні, дотримання дистанції між людьми в черзі тощо. Це створює певні незручності для відвідувачів, але є вимушеними  в умовах карантину.

 

Довідково.

Центр не є єдиною установою у Запорізькому регіоні, яка проводить тестування на COVID-19. На сайті Запорізького обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров`я України у розділі «Тестування на COVID-19» оприлюднено перелік приватних закладів охорони здоров’я, які надають послуги з відбору біоматеріалу та дослідження на COVID-19 методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції).

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров