Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

29 вересня - День пам’яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня 2020 - 08:00

foto

29 вересня 2020 року виповнюється 79-ті роковини однієї з найтрагічніших сторінок  в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у місті Києві. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, за  офіційними історичними даними, там розстріляли майже 34 тисяч людей. За іншими джерелами лише за 5 днів загинуло майже 150 тисяч мирного населення. Це були не лише жителі Києва, а й біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста.

Урочище на північно-західній околиці Києва Бабин Яр стало всесвітнім символом трагедії. Трагедії багатьох націй – євреїв, ромів, українців…

В кожному місті Запорізької області, в кожному районі, майже в кожному селі ми маємо місця поховання невинних жертв нацистської окупації. 

В Запоріжжі це меморіал на вулиці Очаківській, де було розстріляно 36 тисяч мирних мешканців, з яких більше 20 тисяч були євреями. Це Мерлікова балка в Бердянську,  загалом є відомості, що в  Запоріжжі окупаційна влада стратила 44 тисяч громадян, в Мелітополі та районі – більше 14 тисяч, є відомості про масові страти в Розівському, Веселівському, Вільнянському, Чернігівському, Більмацькому, Якимівському та інших районах. 

Масові розстріли єврейського та ромського населення відбулися на території Гуляйпільського району області. Трагічні події розгорталися в усіх населених пунктах, де проживали єврейські родини, у багатьох селах знищили їх всіх. 

Приреченими на смерть в умовах влади, яка керувалася нацистською ідеологію, були й тяжко хворі. Навіть на тлі всіх тодішніх злочинів вражає своєю жорстокістю факт розстрілу 157 дітей з обмеженими фізичними можливостями в Преславській колонії Приморського району. 

Але на тлі жахливих подій Другої Світової війни ясними свічечками надії світяться спогади про тих мешканців області, хто під страхом смертної кари допомагав євреям, ромам та іншим приреченим врятуватися від смерті, називаючи їх родичами, беручи до своїх сімей. 

Сьогодні, вшановуючи пам'ять жертв Голокосту, ми згадуємо своїх предків, родичів, які загинули, тужимо за ненародженими поколіннями. Ми згадуємо про криваві події воєнного часу, вшановуємо хвилиною мовчання пам'ять загиблих, запалюємо свічки пам’яті. 

Ми ніколи не забудемо про жертви, які були спричинені ксенофобією, расизмом та ідеологією фашизму і тоталітаризму. Збереження злагоди, міжнаціонального миру, утвердження гуманістичних цінностей будуть найкращою пам'яттю невинно загиблим. 

Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні. Це  свідчення того, що в пам’яті народу такі скорботні події завжди живі, як є живим біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті.

 

Голова Запорізької обласної 
державної адміністрації                                            Віталій БОГОВІН 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров