Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв нацизму

30 вересня 2020 - 09:00

З нагоди 79-ої річниці початку масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у місті Києві керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко та голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані вшанували пам'ять загиблих покладанням квітів до меморіалу жертв нацизму, який знаходиться у м. Запоріжжя. 

У роки ІІ Світової війни це місце стало братською могилою для понад  36 тисяч безневинно вбитих запоріжців, серед яких було 20 тисяч євреїв.

Головний рабин Запорізького регіону ребе Нохум а-Коен Ерентрой прочитав молитву за загиблими. Керівниця апарату ОДА Зінаїда Бойко наголосила, що ми повинні зробити все можливо, щоб такі страшні події ніколи не повторилися. Адже дискримінація людей за расовою чи релігійною ознакою є справжнім злочином проти людяності.

Владислав Мороко зазначив, що Запорізька область є прикладом толерантного співіснування різних національних спільнот, а обласна влада шанує та поважає звичаї та традиції кожної з них.

Довідково.

На момент початку радянсько-німецької війни 22.06.1941 р. на території України проживало 2,7 млн. євреїв (перше місце у Європі, друге в світі після США), зокрема на території Запорізької області єврейське населення становило 40 321 особу.

14 жовтня 1941 р. в синагозі по вул. Тургенєва окупаційна влада розпочала реєстрацію єврейського населення м. Запоріжжя, яка тривала тиждень. Євреям було наказано носити білу нарукавну пов’язку із зіркою Давида жовтого кольору.

Перший випадок масового розстрілу відбувся 2 січня 1942 р. Тоді окупантами розстріляно 150 чоловік єврейської національності. Саме з цього епізоду розпочалась серія масових розстрілів євреїв у Запорізькій області.

У 2001 році на території колишнього радгоспу ім. Сталіна, а нині –  дачного товариства «Електровозник-1» на вул. Очаківській,8, що у Комунарському районі Запоріжжя, на місці поховання 36-ти тисяч безневинно вбитих запоріжців,  урочисто відкрили пам’ятник жертвам нацизму. Автором його став відомий скульптор Борис Рапопорт.

 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області