Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сьогодні відзначається Міжнародний день громадян похилого віку та День ветерана

1 жовтня 2020 - 08:45

Сьогодні, 01 жовтня, відзначається Міжнародний день громадян похилого віку. Цей день в  Україні відзначається також як День ветерана.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, на сьогодні в Запорізькій області проживає 525,6 тисяч пенсіонерів, з них 39,6 тисяч ветеранів війни, у тому числі 19,7  тисяч учасників бойових дій, 192,3 тисячі ветеранів праці  та 111 тисяч дітей війни.

Лави ветеранів об’єднують кілька поколінь людей, руками яких забезпечувався розвиток України, а разом з нею і Запорізького краю. Їх матеріальна підтримка залишається одним з головних напрямів соціальної політики держави.

В області активно діє 16 громадських організацій, у тому числі ветеранських, які вирішують  важливі суспільно - соціальні  задачі.

Одночасно з державними програмами для забезпечення потреб ветеранів та осіб з інвалідністю в Запорізькій області діє Цільова програма соціальної підтримки населення “Назустріч людям” на 2020 – 2024  роки.

Вона суттєво впливає на соціальний захист жителів регіону і передбачає  додаткові заходи підтримки ветеранів, надання їм різних видів адресної допомоги, виходячи із потреб за рахунок коштів обласного бюджету. На цьогорічні заходи  програми передбачено понад 55 млн грн. 

З початку 2020 року таку допомогу отримало понад 11,3 тисяч жителів області на загальну суму близько 27,9 млн грн, у тому числі 5,3 тис. пенсіонерів, людей похилого віку на суму 10,6 млн грн. Підтримку було надано жителям області для придбання медикаментів, медичних засобів реабілітації, оперативного хірургічного втручання, проведення реабілітації після перенесених захворювань, оздоровлення і ремонту житла, пошкодженого внаслідок надзвичайних ситуацій природного та іншого характеру, у тому числі пожежі тощо. Особлива увага приділялась онкохворим, яких звернулось 900 осіб. Онкохворі отримали грошову підтримку на суму близько 4,1 млн грн, в їх числі   - люди похилого віку.

Передбачається надання фінансової підтримки громадським організаціям  ветеранів на 2020 рік  у сумі близько 100 тис грн.

За рахунок коштів обласного бюджету передбачено придбання  340 санаторно - курортних путівок для ветеранів війни, праці та дітей війни до санаторіїв Запорізької області на суму 3 млн грн. Впродовж поточного року вже пройшли оздоровчий курс 263 особи вказаної категорії.

Також 493 учасника бойових дій у Другій світовій війні отримали щорічну грошову допомогу у розмірі 1000 гривень на загальну суму 497,3  тис грн.

Особлива увага приділяється проблемам самотніх громадян похилого віку, позбавлених підтримки рідних. Зараз в області діють 17 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) районних, селищних рад та міських рад міст обласного значення, 19 центрів надання соціальних послуг, 6 відділів соціального захисту (соціальної роботи) та 2 сектори забезпечення соціальної допомоги вдома громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, інвалідністю, хворобою.

Вказаними закладами та установами обслуговується близько 29 тисяч громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, з яких понад 3,7 тисячі ветеранів війни.

У структурі надавачів соціальних послуг функціонує 48 відділень соціальної допомоги вдома, 20 відділень денного перебування, 5 відділень стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, а також 31 інший підрозділ тощо.

 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області