Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Унікальна подія у Запоріжжі: У руслі Дніпра знайдено раритетний гарматний лафет козацького часу

24 листопада 2020 - 17:00

Сьогодні, 24 листопада, на Хортиці відбулася презентація цінної підводної археологічної знахідки – гарматного лафету козацького часу. Визначну подію відвідали заступник голови облдержадміністрації (стажування) Олександр Свистун та директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

  • Сьогодні у нас дійсно відбувається непересічна подія, оскільки з дна річки Дніпро піднятий унікальний експонат. Це раритет. У світі таких одиниці. Хочу подякувати всім причетним до цієї події. В першу чергу, Валерію Нефедову, який очолив експедицію. Адже завдяки його зусиллям та зусиллям його однодумців ми маємо цей лафет 17-18 сторіччя, який поповнить історико-культурний фонд Запорізької області. Також хочу висловити слова подяки соціально відповідальному бізнесу, зокрема, комбінату «Запоріжсталь», який виділив кошти на експедицію. Це яскравий приклад тісної та плідної співпраці між бізнесом і владою, - зазначив Олександр Свистун.

Нова археологічна знахідка була виявлена відомим гідроархеологом – керівником відділу реставрації Національного заповідника «Хортиця» Валерієм Нефедовим. Експонат було знайдено в руслі Дніпра на південь від о. Хортиці. Лафет зроблений із деревини (дуба) і окований залізом. Він має довжину близько 4,4 метри, ширину – близько 2,3 метрів. Ймовірно, на цьому лафеті була встановлена потужна облогова гармата калібром до 32 фунтів.

Подібні археологічні знахідки не відомі в межах України. Одиниці схожих лафетів зберігаються в деяких музеях світу, і кожен з них розкриває цікаві подробиці давнього артилерійського озброєння.

Після підйому знахідки запланована її подальша реставрація із застосуванням унікальних методик, що впроваджують реставратори Національного заповідника «Хортиця».

Фінансову допомогу для проведення підводних робіт надав металургійний комбінат “Запоріжсталь” через «Благодійний фонд Хортиця». Також неоціненну допомогу у піднятті цієї пам’ятки надали бійці 55 артбригади «Запорізька Січ», аварійно-рятувальний загін спеціального призначення головного управління ДСНС, та особисто водолаз Костянтин Касьяненко і начальник водолазної служби Олександр Суворов.

Ідейним натхненником проєкту виступив заступник директора з наукової роботи Запорізького обласного краєзнавчого музею, доктор історичних наук Георгій Шаповалов.

Довідково.

Річка Дніпро в межах Запорізької області є унікальною археологічною пам’яткою, що зберігає таємниці історії наших предків. Гідроархеологами Національного заповідника «Хортиця» та Запорізького обласного краєзнавчого музею виявлено, досліджено та музеєфіковано сотні експонатів та унікальних об’єктів. Серед них одна з найкращих колекцій стародавніх кораблів у Східній Європі. Вже зараз тисячі мешканців України та світу відвідують досліджені експонати.

Офіційний сайт заповідника «Хортиця»: http://www.ostriv.org/ 

Сторінка заповідника «Хортиця» у facebook: https://www.facebook.com/n.z.hortica/ 



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн