Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Чи можливо викорінити корупцію в освітянській галузі

28 серпня 2009 - 15:57

Відповідь на це далеко не риторичне запитання намагались дати учасники «круглого столу» за участю заступників голови облдержадміністрації Миколи Фролова та Романа Дригинича, в.о. начальника УСБУ у Запорізькій області Романа Семенова, представників освітніх закладів, правоохоронних органів регіону

- Освіта – не лише духовне поняття, а цілісна система навчальних закладів, обіг грошей, наявність матеріальних цінностей. А значить спокуса отримати власну вигоду залишається, – такими словами Микола Фролов розпочав зібрання, закликавши присутніх висловити свої пропозиції щодо подолання ганебного суспільного явища.

В освітянській сфері потенційне поле для протиправних дій починається вже в дошкільних закладах. З дефіцитом місць в дитячих садочках (по області 7,5 тис. бажаючих) небезпека появи нечистих на руку керівників зростає. Створюються різні благодійні фонди, кошти з яких повинні нібито йти на потреби закладу, а буває навпаки, що осідають у чиїхось власних кишенях.

Незалежне зовнішнє оцінювання знань учнів допомогло  в значній мірі викорінити корупцію під час вступної кампанії до вищих навчальних закладів, але породило ще більше її в медицині. Медичних довідок про інвалідність чи так званих «чорнобильських» цього року, за словами ректора ЗНУ Сергія Тимченка, не надав лише лінивий, щоб мати пільги для вступу. Дійшло, навіть, до того, що на 30 бюджетних місць на юридичному факультеті подали заяви 43 пільговика, які стали інвалідами згідно медичних довідок не раніше квітня 2009 року. Відтак професор пропонує терміново звертатись до Верховної ради, Кабінету Міністрів України з проханням внести зміни до відповідних законодавчих актів.

У вищій школі корупцію можна «підрубати під корінь» розвитком студентського самоврядування, коли студенти самі час від часу будуть складати рейтинги своїм викладачам, викривати випадки хабарництва, клеймити позором і тих, хто дає, і тих, хто бере.

Є над чим працювати і педагогам середньої ланки освіти. Як зазначив Микола Фролов, 37% цьогорічних «золотих медалістів» не підтвердили своїх знань під час проходження тестування.  

Роман Семенов навів конкретні факти корупції, які викрило УСБУ у Запорізькій області і підтримав думку, що час дійсно потребує внесення нових змін до чинного законодавства з питань боротьби з корупцією.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування