Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент закликає українців взяти активну участь у творенні нової Конституції

30 вересня 2009 - 16:24

Президент України Віктор Ющенко закликає українське суспільство взяти активну участь в обговоренні та творенні нової Конституції України. «Я закликаю кожного українця: якщо ви хочете передати Україну своїм дітям, переконаний, ваш громадянський обов'язок – сьогодні стати біля Президента, біля добросовісних демократичних політиків, які хочуть демократичним шляхом, публічним обговоренням сформувати Основний національний закон», – сказав Глава держави сьогодні на прес-конференції у Києві, закликавши журналістів всіляко сприяти цьому процесові.

«Я прошу поставитися до цього прохання як до пріоритету номер один», – наголосив він.

В.Ющенко заявив, що якщо Конституція не буде удосконалена зараз, нація втратить нагоду для продовження розбудови демократичної України: «Іншої такої нагоди найближчі 10-15 років не буде».

Президент попросив українців «не сподіватися, що хтось це зробить замість нас». «Давайте не будемо довіряти політикам. Давайте будемо формувати майбутнє самі», – закликав він.

Глава держави підкреслив, що сьогодні від громадян надійшло вже багато пропозицій щодо змін до Основного Закону «і вони щодня надходять». Він позитивно відзначив той факт, що 63% людей підтримують прийняття змін і доповнень до Конституції. В.Ющенко окремо звернув увагу, що його проект Конституції включає напрацювання Національної конституційної комісії.

«Моя ідея – не ховатися... Мене цікавить широке обговорення, і щоб нація за круглим столом сформувала ключові базові національні цінності і як ми до них ідемо», – сказав Президент. За його словами, такий підхід веде до того, що «ми стаємо незалежні ні від кого, самі формуємо Конституцію, цінності, які є характерні і знакові для нації, самі формуємо механізм влади».

«Наша мета сьогодні – зробити такий базовий національний документ, який би, незалежно від того, хто буде Президентом чи Прем'єр-міністром, сформував би такі засади формування ладу і влади, які були б основою майбутньої національної політики», – наголосив В.Ющенко.

Глава держави висловив припущення, що зміни до Конституції не будуть внесені до президентських виборів. Однак, він закликав усі провідні політичні сили висловити свою позицію щодо основних змін до Основного Закону ще до початку цих виборів.

Президент підкреслив: основний виклик, перед яким сьогодні стоїть нація – впоратися із політичною нестабільністю, «яка нищить демократію, свободу і повертає Україну у вчорашній день».

«Буде велика помилка нації, якщо ми не зрозуміємо одного причинно-наслідкового зв'язку: те, що ми маємо сьогодні – це ... не є проблема відносин осіб, це боротьба двох різних ідеологій», – вважає В.Ющенко.

 

За повідомленням прес-служби Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку