Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькому обласному театру ляльок – 70

28 жовтня 2009 - 16:48

Запорізький обласний театр ляльок заснований у серпні 1939 року. Засновником-організатором стала художній керівник та режисер Надія Йосипівна Копп, яка за півтора року підготувала більше 10 вистав, серед яких – «Квіточка пурпурова», «Кіт у чоботях» та інші.

Війна призупинила роботу театру, але одразу після її завершення, з поверненням до Запоріжжя основної групи творчого складу театру, було порушено питання щодо відкриття театру ляльок. Відтак 8 грудня 1945 року розпочав свою діяльність Запорізький обласний театр ляльок, а через місяць – 15 січня 1946 року - перші маленькі мешканці міста побачили виставу за п'єсою Н. Гернет «Гусенятко». З цієї миті в театрі почалося нове життя – складне, але й наповнене новим змістом. Не маючи власного приміщення, транспорту, колектив театру працював напружено, випускаючи в рік від 6 до 10 вистав. Треба було дати радість дітям Запоріжжя, та ще й не забути про сільських діточок, бо театр має статус обласного. Тому й кочували дорогами області «Червона шапочка» та «Попелюшка», «Усатий смугатий» та «Коник-горбоконик», «За щучим велінням» та «Чарівна лампа Аладіна» і багато, багато інших.

На деякий час запорізькі лялькарі увійшли до складу обласної філармонії. А в 1970 році Запорізький обласний театр ляльок знову став самостійною творчою одиницею, головним режисером призначено Михайла Олександровича Лисова, а директором - Олександра Йосиповича Бураковського.

У січні 1971 року театр у новій якості відкрився виставою «Морозко». Яскрава казка зачарувала усіх.

У 1972 році в театрі поставлено першу виставу для дорослих. Це була феєрія В. Маяковського «Клоп». Ініціатива постановки цієї вистави належала директору театру Олександру Йосиповичу Бураковському.

Протягом 1984-1998 років театр очолював Григорій Іванович Шевченко.

У 1987 році головним режисером театру став Заслужений діяч мистецтв України Анатолій Андрійович Галімон.

У квітні 1999 року театр очолив Колб Анатолій Михайлович, у 2007 році художнім керівником театру призначено Наталію Петрівну Соколовську.

За роки свого існування театр став справжнім центром естетичного виховання дітей міста і області.

Сьогодні театр має стабільний творчий потенціал, хорошу матеріально-технічну базу. Щороку творчим складом театру готується чотири прем'єри, діючий репертуар театру складає майже тридцять вистав. Особлива увага приділяється виставам українських авторів. Театр має стабільні фінансові показники, що дає можливість здійснювати постановки підтримувати творчий склад, вирішувати питання матеріального технічного забезпечення. Театр знаходиться в постійному творчому пошуку щодо постановочної роботи, використання різних технік ляльководіння, створення креативної сценографії, тощо.

За останні роки до театру прийшла талановита творча молодь - випускники театрального відділення Запорізького національного університету. Актори театру є активними учасниками міських та обласних культурно-мистецьких заходів, всеукраїнських та міжнародних фестивалів, конкурсів театрального мистецтва. Театр має низку нагород за участь у регіональному фестивалі «Січеславна», Міжрегіональному фестивалі «Лялькові зустрічі» (м. Донецьк), Міжнародному фестивалі «Подільська лялька» (м. Вінниця).

У 2008 році театром започатковано Всеукраїнський фестиваль театрів ляльок «Лялькова веселка».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону