Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні впроваджується нова суспільна норма безбар’єрності

5 березня 2021 - 09:25

Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі Першої леді Олени Зеленської відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з розроблення проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. В онлайн режимі участь у нараді взяли керівники структурних підрозділів Запорізької ОДА.

На засіданні також були присутні представники Уряду, Програми розвитку ООН в Україні та громадських організацій.

Робота над стратегією розпочалася в грудні 2020 року в межах ініціативи Першої леді та відповідно до Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

- Безбар’єрність має стати державною політикою та новою суспільною нормою. Ця Стратегія потрібна всім нам. Щоб почуватися в безпеці та жити повноцінним життям у країні рівних можливостей. Є всі передумови, аби Стратегія жила не тільки на папері, а й була реалізована, — зазначила Олена Зеленська.

Голова українського уряду зі свого боку зауважив, що сотні тисяч людей відчувають незручності через низку різних факторів: це й невідповідна інфраструктура, і непристосовані освітні процеси, і бюрократичні перепони у сфері надання послуг.

- Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору покликана змінити цю ситуацію. Вдячний Першій леді Олені Зеленській за увагу до цієї проблематики. Таку стратегію дійсно чекають багато людей та сімей. Маємо зробити все задля її успішного впровадження, — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр зазначив, що Уряд напередодні затвердив Національну економічну стратегію-2030, яка визначає ключові напрямки розвитку майбутнього України та охоплює всі сфери життєдіяльності.

- Стратегія безбар’єрності спільно з векторами економічного розвитку-2030 сформують візію, яким чином наша країна може реалізувати свій колосальний економічний потенціал і спрямувати його на покращення якості життя в Україні, — зазначив Глава Уряду.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов підкреслив, що підготовку проєкту Нацстратегії безбар’єрного простору вдалося зробити динамічною.

- Спільно з експертами та представниками місцевого самоврядування ми напрацювали понад 600 пропозицій та ініціатив. Вони стосуються різних сфер: регулювання доступності міського транспорту, стимулів для роботодавців підтримувати різноманіття серед працівників, освіти протягом життя. Для мене особисто важливо, що підготовлений документ говорить не про те, скільки буде побудовано пандусів та з’їздів, а про покращення комфорту життя кожного українця, про усунення обмежень, які заважають, — наголосив міністр.

В основу Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні покладений пакет стратегічних ініціатив, напрацьований експертами з урахуванням найкращих світових практик. Це пропозиції, які покликані змінити базові умови доступності та впровадити безбар’єрність в освіті, економічній діяльності, охороні здоров’я, соціальному захисті. Ініціативи напрацьовані експертами за шістьма напрямами: фізична, інформаційна, цифрова, суспільна, освітня, економічна безбар’єрність.

Планується, що після опрацювання всіх пропозицій та зауважень проєкт Національної стратегії у квітні 2021 буде переданий на розгляд та затвердження Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, 4 березня питання створення стратегії безбарєрного простору у Запорізькій області обговорили учасники робочої групи щодо проблемних питань в об’єднаних територіальних громадах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області