Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі жінки-експерти у відкритому діалозі обговорили виклики суспільства у 2021 році

5 березня 2021 - 17:34

Сьогодні, 5 березня, в Запорізькій обласній адміністрації пройшла зустріч в форматі women’s public talk (публічна розмова), в якій взяли участь відомі в нашому регіоні жінки-експерти. Тема зустрічі - «10 питань, які постали перед суспільством у 2021». 

У заході взяли участь заступниця голови облдержадміністрації Злата Некрасова, керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко та учасниці заходу - жінки, які є лідерами думок у різних сферах, які виступили з актуальних тем. Гості обговорили питання діджиталізаціі освіти, соціальної дистанції, вакцинації від COVID-19, прав людини під час обмежень в усьому світі тощо.

Заступниця голови облдержадміністрації Злата Некрасова, відкриваючи захід, розповіла про дистанційність у всіх сферах життя під час пандемії.

  • 2020 рік був складним для всіх, продовжується пандемія і у 2021 році. Дистанційність торкнулася всіх сфер життя. Вчителі та учні почали навчатися дистанційно, завдяки цьому наші діти стали більш самостійними. Ми почали цінувати все те, чого не помічали у звичайному житті: похід в кінотеатр чи вечеря в ресторані. Ми по особливому почали ставитись до лікарів та робити все, щоб обладнати лікарні. Ми заново почали цінувати допомогу один одному. Я впевнена, що наша країна впорається з усіма викликами, головне, щоб ми були разом, - наголосила Злата Некрасова.

Модератор заходу Ольга Вакало відмітила, що СOVID змінив увесь світ та кожного і кожну з нас. 

  • Незважаючи на пандемію, сьогодні у фокусі уваги - жінка, яка змінює світ на краще. У Запорізькій області жінки просто дивовижні, і вони намагаються кожного дня змінити все навколо на краще. Це перша наша обласна зустріч, проте, вони будуть продовжені, - зазначила Ольга Вакало.

Завідувачка відділенням організації епідеміологічних досліджень Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Марина Колерова доповіла про перебіг щеплення від COVID.

  • Проти вірусу немає ліків, єдине, що може врятувати людство - це вакцинація. Лише вона дозволить уникнути тяжких наслідків хвороби та смертельних випадків. Це необхідно всім, бо ми прагнемо повернутися до звичного життя. Протягом цього та наступного року вакцинація охопить понад 50% населення України. Найближчим часом у Запорізькій області будуть працювати 5 бригад та темпи  вакцинування значно зростуть, - розповіла Марина Колерова.

Про особливості діджиталізації освіти, її можливості та загрози розповіла директорка міського палацу дитячої та юнацької творчості Людмила Маринюк.

  • Дистанційність повністю змінила навчання людей. Спочатку ми не могли залучити до занять дітей онлайн через відсутність технічних можливостей. Проте, швидко освоїли онлайн форми роботи. Коронавірус підштовхнув цифрові технології в освітній простір та дав новий імпульс для розвитку навчального процесу. Ми повинні зробити все, щоб мінімізувати важкість пандемії, яка торкнулася у навчанні як дітей, так і батьків, а також педагогів, - розповіла Людмила Маринюк.

Депутатка обласної ради, співзасновниця бізнес-союзу «Порада» Ірина Лех торкнулася теми економічних викликів під час ковідної кризи.

  • Не зважаючи на коронакризу, на думку експертів, планується поступове зростання економіки, особливо це стосується розвинених країн. Інвестиційний клімат в Україні буде відновлено, насамперед, йдеться про малий та середній бізнес, якому легше адаптуватися до нових умов роботи. Головне завдання на сьогодні - побачити та підтримати наших підприємців, щоб підняти економіку, - наголосила Ірина Лех.

Блогерка Ганна Бобіно у своєму виступі розповіла про еволюцію соціальних мереж.

  • В умовах дистанційності у соціальних мережах з'явилося більше контенту освітнього процесу чи розваг. З'являються нові платформи для спілкування та соціальні медіа. У мережі з'явилося багато нових людей, проте, не лише молоді, в онлайн активно переходить бізнес, - зазначила Ганна Бобіно.

Активістка-екологиня Олеся Крамаренко розповіла про екологічний шлях нового покоління.

  • У світі пандемія оновлює природу, знижується забруднення повітря. Проте, люди почали більше часу проводити вдома, використовувати одноразовий посуд, збільшилась кількість сміття. Гадаю, коли людство поборе пандемію, ми повернемось до порятунку навколишнього середовища. Сподіваюсь, громадська діяльність екологів теж буде відновлена, - зазначила Олеся Крамаренко.

Про нові форми стосунків та соціальну дистанцію поділилась з учасниками дискусії практикуюча психологиня Марія Фоменко.

  • Соціальна дистанція торкнулася всіх верств населення: пандемія принесла страх за своє здоров'я та здоров’я рідних людей. Постраждали люди літнього віку, які залишилися самі вдома, і їх навіть нікому провідати. Доросле покоління живе зі страхом втратити роботу під час кризи, діти залишились вдома та менше спілкуються між собою. В нових умовах головне - це ділитися один з одним почуттями, обговорювати проблеми, не тримати страхи в собі, - радить Марія Фоменко.

Майстриня спорту міжнародного класу з тхеквондо Дар’я Яковлева розповіла про спортивне життя в умовах карантину.

  • Спортивні заходи залишились без глядачів, і це проблема. Адже у будь-якому спортивному заході глядач грає значну роль. Частина глядачів перейшли онлайн та стали спортегівати за змаганнями з іншого боку екрану. Як тільки буде можливість повернутися до звичного режиму, повернення глядачів дозволить оновити та оживити всі спортивні заходи, - вважає Дар’я Яковлева.

Темі туризму-2021 присвятила свій виступ директорка турагенства “Домар Тревел Груп” Оксана Залуніна.

  • Якщо чесно, в Україні не такі жорстокі умови карантину, як введені в інших країнах. Україна з першого липня відкриває кордони та українці зможуть подорожувати до інших країн. Ми знову зможемо подорожувати, але з певними правилами та деякими обмеженнями, - говорить Оксана Залуніна.

Про те, як реалізуються права людини у часи тотальних обмежень, розповіла начальниця управління патрульної поліції в Запорізькій області департаменту патрульної поліції Світлана Михайловська.

  • Загалом люди з розумінням поставились до певних обмежень та нових правил. На сьогодні ми вже не маємо такого опіру та непорозуміння ситуації. Запоріжці свідомо відносяться до певних правил карантину, - відзначила Світлана Михайловська.

Підсумовуючи зустріч, заступниця голови облдержадміністрації Злата Некрасова подякувала учасницям women’s public talk за те, що вони зуміли започаткувати новий формат дискусії в стінах облдержадміністрації і власним прикладом показали, як можна ламати стереотипи при обговоренні важливих суспільних проблем.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн