Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Авіаційний транспорт регіону працює не на повну потужність

25 листопада 2009 - 15:29

Причини, що стримують розвиток запорізької авіації, розглянули на нараді в облдержадміністрації за участю всіх зацікавлених сторін.

Наша область має два аеропорти: у Запоріжжі та Бердянську.

ДП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» належить до другого класу і є базовим для авіакомпаній «Мотор Січ», «Константа», УАТК, «Універсал-Авіа», заводу «Мігремонт». Його послугами також користуються «Міжнародні авіалінії України», Дніпроавіа», «Роза вітрів», «Українсько-середземноморські авіалінії» та інші. Запорізький аеропорт перебуває на 7 місці в Україні за обсягами виконаних робіт.

Показники діяльності могли б бути набагато кращими у разі своєчасного проведення реконструкції. Як відомо, злітно-посадкова смуга аеропорту перебуває в аварійному стані та потребує термінового ремонту. Останній капітальний ремонт з частковою реконструкцією проводився ще у 1981 році.

Протягом останніх двох років відповідно до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні «Євро 2012 » було виділено з держбюджету та освоєно 3 млн. грн. Кошти пішли на виконання проектн их робіт та проведення держекспертизи проекту реконструкції аеродромного комплексу . Фахівці переконують, що по закінченн ю реконструкції аеропорт зможе приймати великовантажні повітряні судна типу «BOEING-767-200».

Для продовження робіт з реконструкції необхідно ще майже 300 млн. грн. з державного бюджету. Але в проекті держбюджету на 2010 рік цих видатків не передбачено.

За ініціативи облдержадмінстрації рішенням обласної ради внесені зміни та доповнення до обласної цільової програми. Зараз, як зазначили учасники наради, необхідно визначити механізм фінансування з обласного бюджету державного підприємства.

Інші повітряні ворота регіону - аеропорт Бердянська вже тривалий час не здійснює прямої авіаційної діяльності. Ще у 2007 році, згідно розпорядження Уряду, бердянський аеропорт мав бути переданий у комунальну власність. Проте, цілісний майновий комплекс передали громаді лише нещодавно, хоча злітно-посадкова смуга аеропорту вже давно знаходиться у власності міста.

На сьогодні заборгованість із заробітної плати працівникам ДП «Аеропорт Бердянськ» склала 417,7 тис. грн., заборгованість до ПФУ - 268,2 тис. грн.

У разі не вирішення найближчим часом Бердянською міською владою питання розрахунків з кредиторами, обласна виконавча влада має намір звернутися до прокуратури з проханням перевірити стан дотримання законодавства про передачу об`єктів державної власності у комунальну.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?