Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тему Голодомору продовжують досліджувати запорізькі науковці

28 листопада 2009 - 17:01

У Запорізькому національному університеті відбулося засідання «круглого столу» на тему «Голодомор 1932-1933 років в Україні», у роботі якого взяли участь представники обласної виконавчої влади, Державного архіву в Запорізькій області, Служби безпеки України в Запорізькій області, а також провідні науковці ЗНУ та студентська молодь .

Протягом останніх років за сприяння облдержадміністрації у регіоні відбулося багато позитивних зрушень у напрямку вивчення теми Голодомору 1932-1933 років. Зокрема , встановлено 60 місць масових поховань жертв Голодомору, зібрано понад 4 тисячі свідчень очевидців цієї страшної трагедії.

Як відзначали учасники « круглого столу » , офіційно прийнято вважати, що за 2 роки в області від голоду померли 34 тисячі людей, хоча точну цифру не може назвати ніхто. Науковці, які нині займаються дослідженням цієї теми, стверджують, що архіви, в яких вказана реальна кількість постраждалих , збережені тільки у половині з апорізьких с і л. Тож, якщо враховувати ці факти, виходить, що в ті часи від голоду помер кожен п'ятий сільський житель регіону.

Протягом цього року науковці ЗНУ провели глибокі дослідження теми Голодомору. Зокрема, доктор історичних наук, професор Федір Турченко ознайомив присутніх з висновками своєї роботи «Сучасні дослідження масштабів Голодомору у Запорізькій області», кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства ЗНУ Ольга Стадніченко виступ ила з розвідкою «Аналіз архівних матеріалів про Голодомор при підготовці обласного тому «Книги пам'яті».

Також у рамках «круглого столу» відбулася презентація Х випуску альманаху «Спокута» серії «Реабілітовані історією», виданого за кошти обласного бюджету. У часописі зібрані нові свідчення та неопублікований раніше фактичний доказовий матеріал про жорстоку трагедію 30-х років.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика