Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці запалили свічки і вшанували пам'ять загиблих в часи Голодомору

28 листопада 2009 - 17:12

Чергова дата чорної сторінки у житті України зібрала тисячі запоріжців на мітинг-реквієм, який пройшов у рамках всеукраїнської акції «Запали свічку» біля пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в обласному центрі.

Зі свічками пам'яті в руках на скорботному заході зібралися голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та його заступники, представники міської влади, правоохоронних органів, установ і організацій, політичних партій та громадських організацій, різних релігійних конфесій, молодь і студенти.

Свічками викладено хрест перед пам'ятником. Священики різних християнських конфесій провели панахиду за померлими від голоду запоріжцями.

До присутніх звернувся голова обласної державної адміністрації Олександр Старух з такими словами: «Понад 70 років тому смертоносний вал голоду прокотився по квітучій українській землі, понівечивши долі, забравши мільйони людських життів. Що найстрашніше – ця трагедія була свідомо спланована злочинним тоталітарним режимом, що у прагненні приборкати волелюбне українське селянство прирік на мученицьку смерть мільйони наших співвітчизників.

Лише у нашому Запорізькому краї від голоду 1932-1933 років загинули 34 тисячі наших з вами земляків, всі вони були позбавлені права на продовження роду. Згадати їх – це те, заради чого ми зібралися, заради чого по всій Україні запалюють сьогодні мільйони свічок. У їх вогниках – світло пам'яті про кожну невинну жертву Голодомору.

Голодомор – не тема для політичних спекуляцій. Це – наша спільна історія, наш спільний біль, це трагедія всієї української нації. Пам'ятати цей страшний урок історії – наш святий обов'язок і перед минулими, і перед прийдешніми поколіннями. Бо не має майбутнього той, хто не пам'ятає минулого, яким би гірким воно не було. Повинні пам'ятати, щоб залишитись самими собою і зберегти людяність.

Я звертаюсь до кожного запоріжця із закликом об'єднати зусилля й зробити все можливе, щоб ці трагічні сторінки нашої історії ніколи не були забуті і ніколи не повторилися».

Пом'янув у своїй промові пам'ять свого діда і бабусю, всіх безвинно вбитих і директор обласного краєзнавчого музею, професор Георгій Шаповалов.

Учасники мітингу-реквієму запалили свічки і о 16-тій годині хвилиною мовчання пом'янули жертв Голодомору 1932-1933 років. До підніжжя монументу лягли живі квіти як данина тим, хто став жертвою найбільшої з трагедій ХХ століття.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону