Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Земельні ресурси регіону стали більше збагачувати скарбниці

26 січня 2010 - 16:55

В облдержадміністрації підбили підсумки роботи у 2009 році Запорізького обласного управління земельних ресурсів.

Начальник обласного управління земельних ресурсів Дмитро Бабміндра поінформував журналістів про здобутки ввіреного йому управління та окреслив подальші перспективні напрямки роботи.

За підсумками 2009 року надходження від плати за землю склали 370 млн. грн.. (проти 264 млн. грн.. у 2008 році). Суттєво наростити суму вдалося, зокрема, завдяки підвищенню до 3% орендної ставки за використання земельних ділянок (паїв). Наразі у Запорізькій області таких «правильних» договорів оренди укладено вже 60% від загальної кількості, хоча на початок 2009 року їх кількість не досягала і 10%. Ці цифри, на думку посадовця, наявно свідчать про результативність роботи обласного управління земельних ресурсів.

Дмитро Бабміндра відзначив, що з деякими територіями у цьому напрямку працювати легко. Приміром, у Гуляйпільському районі за рахунок збільшення відсотка орендної плати сума виплати за земельні паї зросла на 151,7%, у Мелітопольському – 114%, у Михайлівському – 108%. Однак, роботу треба посилити у Куйбишевському районі, де цей показник становить 81%, Новомиколаївському – 84% та Великобілозерському – 87%. І це – одне з головних завдань, на виконанні якого зосередиться обласне управління земельних ресурсів у поточному році.

Одним з основних напрямків роботи управління у 2009 році було виготовлення і видача громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки. За кількістю виданих громадянам відповідних актів на землю Запорізька область входить у трійку лідерів в Україні. Проте, ще понад 154 тисячі запоріжців не мають необхідної технічної документації на свої ділянки.

Значну увагу в 2009 році управління земельних ресурсів приділило інвентаризації земельних ділянок. Таким чином, землі сільськогосподарського призначення інвентаризовано на 100%, землі в межах населених пунктів – на 86%, землі несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів – на 82%. Посадовець переконаний, що у 2010 році ці показники ще покращаться.

Державна інспекція з контролю за використанням та охороною земель у Запорізькій області протягом 2009 року провела 4324 перевірки і виявила понад 2 тисячі порушень щодо додержання вимог земельного законодавства. Найбільш поширені порушення – використання земельних ділянок не за цільовим призначенням та зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу. Тільки по цих пунктах державі нанесено шкоду на загальну суму 3262,860 тис. грн., однак поки що з них добровільно сплачено лише 119 тис. 782 грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області