Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток культури залежить від ставлення до неї всіх гілок влади

23 лютого 2010 - 15:32

Відбулося розширене засідання колегії управління культури і туризму облдержадміністрації, у якому взяли участь заступник голови ОДА Микола Фролов та заступник голови облради Анатолій Світлицький.

З підсумками діяльності установ культури, мистецтва, навчальних закладів за 2009 рік присутніх ознайомила начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Лариса Сізінцова. У доповіді відзначалося, що незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в країні, торік загальна сума видатків склала 174560,1 тис. грн., що майже на 12 % більше, ніж у 2008 році. У зв'язку з цим покращилось фінансування, передбачене на поточні та капітальні ремонти обласних закладів культури.

Протягом року працівники культури та мистецтва обласних організацій національних творчих спілок України отримали 29 обласних премій та 9 творчих стипендій на загальну суму 68 тис. грн.

За сприяння облдержадміністрації у Запоріжжі були проведені 6 всеукраїнських фестивалів. Найбільш знакові з них - театральний фестиваль „Данапріс”, фестиваль дитячого виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», конкурс-фестиваль бандуристів «Хортицький кобзар», фестиваль духовного співу «Христос Воскрес».

Деякими досягненнями можуть похвалитись і запорізькі театри. Академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В.Г.Магара з гастролями побував у Києві, Полтаві та Дніпропетровську, а обласний театр юного глядача отримав Гран-Прі на Всеукраїнському фестивалі театрів юного глядача. Загалом же, протягом 2009 року обласні театри поповнили свій репертуар ще 11 виставами.

Через недостатнє фінансування найбільш наболілим для галузі культури з року в рік залишається питання відтворення та збереження національної культурно-історичної спадщини. Однак, у 2009 році і тут відбулися деякі позитивні зрушення – насамперед був доопрацьований та направлений до Міністерства культури і туризму України проект Державної програми розвитку Національного заповідника «Хортиця» до 2014 року. Також нарешті проведено інвентаризацію земельних ділянок на о. Хортиця. Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» передано до спільної власності територіальних громад Запорізької області. Реальний шанс бути включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з'явився у Національного історико-археологічного заповідника «Кам'яна Могила». Для того, щоб це відбулося, Міністерству культури і туризму України необхідно затвердити відкоригований Генеральний план розвитку закладу.

Серед пріоритетних напрямків роботи обласної виконавчої влади є розвиток туризму. Наразі в галузі працює 218 суб'єктів туристичної діяльності. Торік деякі з них представляли Запорізький регіон на туристичних форумах всеукраїнського рівня.

- Культура - це велика низка питань і для того, щоб тут відбулися позитивні зрушення, необхідна як співпраця, так і співвідповідальність виконавчої та представницької гілок влади, - підбив підсумок засідання заступник голови ОДА Микола Фролов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя