Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Попри кризу у розвитку регіону є позитивні результати

24 лютого 2010 - 16:39

Голова облдержадміністрації Олександр Старух провів засідання колегії ОДА, у роботі якого взяли участь його перший заступник Олександр Бережний, заступники Олександр Сін, Микола Фролов, а також перший заступник голови обласної ради Олександр Клепаков та заступники Леонід Анісімов і Анатолій Світлицький.

На початку засідання очільник області вручив групі осіб державні нагороди та урядові відзнаки.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять генерального конструктора ЗМКБ «Прогрес», Героя України Федора Михайловича Муравченка, який пішов з життя.

Про підсумки соціально-економічного розвитку області за 2009 рік та основні завдання на 2010 рік доповів заступник голови ОДА Олександр Сін. Посадовець зазначив, що реалізація комплексу антикризових заходів на регіональному і центральному рівні, а також системна спільна робота облдержадміністрації разом із соціальними партнерами, місцевими органами влади дозволила у складних умовах 2009 року добитися певних позитивних результатів у соціально-економічному розвитку регіону. Зокрема, уповільнилося падіння виробництва у промисловості, яка завершила минулий рік з позитивним фінансовим результатом.

У сільському господарстві на 4,3% збільшився обсяг валової продукції тваринництва. Суттєво уповільнилися темпи скорочення поголів’я великої рогатої худоби, збільшилося поголів’я свиней і птиці.

Серед інших позитивних моментів О. Сін назвав продовження спорудження найважливіших об’єктів для області, збереження позитивного сальдо зовнішньоторговельного обігу товарів. Незважаючи на економічні негаразди у повному обсязі виплачено зарплату працівникам бюджетних організацій та пенсії, забезпечено соціальний захист найбільш вразливих верств населення. Суттєвим чинником стало покращення ситуації на ринку праці області, скорочення масштабів неповної зайнятості, створення у складних економічних умовах 24,8 тис. нових робочих місць. Середньомісячна зарплата по області за минулий рік склала 1842,9 грн. і збільшилася у порівнянні з 2008 роком на 1,7%.

Доповідач зазначив, що облдержадміністрацією, місцевими органами влади були задіяні усі адміністративні та економічні важелі для боротьби з інфляцією, що сприяло її уповільненню.

Ці та інші факти, за словами О.Сіна, дають надію на те, що складний період у життєдіяльності області пройдено і нині є всі підстави досягти у 2010 році кращих результатів, ніж торік.

Під час обговорення цього питання виступаючі порушили ряд гострих проблем. Зокрема, недостатнє фінансування пільгових перевезень сьогодні завдає значних збитків автоперевізникам. Запропоновано прискорити вирішення переводу на адресну допомогу пільгових категорій населення. Гостро поставлено питання про підвищення зарплат працівникам області, стабілізацію роботи підприємств, поліпшення зайнятості населення, про посилення ролі профспілок щодо захисту прав та інтересів працюючих.

Олександр Старух висловив свої зауваження щодо обговорюваних проблем та запропонував внести необхідні доповнення у проект розпорядження голови обласної державної адміністрації.

Про план заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років у Запорізькій області доповів заступник голови ОДА Микола Фролов. Він повідомив, що для належної підготовки та відзначення цієї пам’ятної дати видано відповідне розпорядження голови ОДА від 30 грудня 2008 року, яким затверджено склад обласного організаційного комітету та внесено відповідні зміни до обласної програми „Назустріч людям” щодо соціальної підтримки ветеранів війни, праці, інвалідів та інших малозабезпечених громадян, які потребують допомоги, на 2007-2010 роки.

Сьогодні в області проживає 97 тисяч ветеранів війни, ще п’ять років тому їх було 147 тисяч.

Серед заходів соціального захисту ветеранів війни посадовець назвав проведення вже 10 років поспіль приуроченого до Дня Перемоги телемарафону «Пам’ять». Тільки торік під час його проведення до благодійного фонду надійшло близько 268 тис. грн., а також продовольчі товари та продукти харчування на суму 20,4 тис. грн.

Головним у плані заходів як всеукраїнського, так і обласного масштабу є належне вшанування подвигу і мужності солдатів Перемоги. У нинішньому році ветеранам війни будуть вручені ювілейні медалі «65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.р.». До 5 травня буде проведено виплату одноразової грошової допомоги у розмірі, який визначить уряд.

- Ми повинні під час підготовки та святкування цієї знаменної дати дійти до кожного ветерана війни, вдови ветерана, оскільки їх залишилося дуже мало, - зазначив Олександр Старух. - Потрібно з’ясувати стан здоров’я кожного, матеріально-побутові умови проживання і визначити, чим потрібно їм допомогти. Ми зобов’язані привітати і охопити турботою без виключення кожного ветерана війни за допомогою трудових колективів, бюджетних закладів, підприємств усіх форм власності, органів виконавчої влади.

Очільник регіону доручив доопрацювати розпорядження в частині щодо проведення обстеження стану пам’ятників, обелісків, меморіальних комплексів, пам’ятних знаків на честь героїв Великої Вітчизняної війни та знайти кошти для їх ремонту та облаштування.

- Всі пам’ятники мають бути на обліку і їх треба зберегти, - підкреслив голова облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

(.rar, 1Mb)

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону