Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціни на тепло цьогоріч не зростатимуть – за ініціативи Президента України підписано відповідний Меморандум

30 вересня 2021 - 16:27

Сьогодні голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух разом з іншими очільниками регіонів перебуває у Києві на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Під час роботи Конгресу відбулася визначна подія - між Урядом, Конгресом, Асоціацією міст України і НАК «Нафтогаз України» підписано Меморандум про взаємопорозуміння, за яким до кінця опалювального сезону ціни на тепло та гарячу воду по всій країні зростати не будуть.

Держава в умовах пандемії COVID та попри зростання цін на газ в світі не дозволить підняти тарифи на опалення для населення.

  • Питання не в Україні – питання у європейських цінах на газ. У Європі ціна вперше перетнула позначку в тисячу доларів за тисячу кубометрів. Для нашої країни питання тарифів кожного року важливе, але цього року є дуже-дуже непростим і може набути гострого, складного значення», – сказав Володимир Зеленський.

За дорученням Президента України Володимира Зеленського Кабінет Міністрів України, «Нафтогаз України» та Палата місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України провели масштабну роботу, підсумком якої став Меморандум про взаємопорозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії  та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022.

Згідно з Меморандумом, до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть і становитимуть 7,4 грн за 1 куб. м для населення та 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ. 

  • Я вважаю, що це велика перемога, – наголосив Президент України Володимир Зеленський.

В основу Меморандуму покладено домовленості, за якими місцева влада не підніматиме у новому опалювальному сезоні вартість послуг з опалення. Інший пункт Меморандуму – гарантування «Нафтогаз України» безперебійного постачання природного газу на території, щоб жодна школа, лікарня чи садок не залишилися без тепла. Разом з тим, місцеві громади одержать фінансову підтримку від держави для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінності тарифів. З боку держави передбачається субвенція громадам з незадовільним індексом платоспроможності вже з четвертого кварталу 2021 року. 

Водночас, Глава держави зауважив, що підписаний Меморандум все ж не є комплексним рішенням, тому спільно з представниками місцевої влади має бути напрацьований документ, розрахований щонайменше на три наступні роки, який передбачав би прогнозовану тарифну політику для українських громадян.

Крім того, як повідомив присутнім на Конгресі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Уряд робить все можливе, щоб підтримати громади у новому опалювальному сезоні та не дозволити підняти ціни на тепло.  Держава вже зафіксувала ціну газу для українців. В найближчий час заплановано внести зміни до Державного бюджету та розширити програму житлових субсидій на 12 млрд грн. Також з 1 жовтня понад 80% українських сімей матимуть фіксовану ціну на оплату послуг з електроенергії – 1,44 грн за 1 кВт • год. Додатково для незмінності тарифів на тепло держава спрямує до місцевих бюджетів 4% податку на доходи фізичних осіб, що складає понад 11 млрд грн. Разом з тим, акциз із пального в розмірі 13,44% у 2022 році залишатиметься для місцевих бюджетів, щоб вони могли підтримати комунальних виробників теплової енергії та забезпечити проходження опалювального сезону.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону