Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії відсвяткував визначну дату

20 листопада 2022 - 13:50

З нагоди святкування 65-ї річниці з дня створення симфонічного оркестру у концертному залі ім. М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії відбулися урочистості за участі керівництва ЗОВА.

Симфонічний оркестр розпочав свій музичний шлях 6 листопада 1957 року. За видатні досягнення у розвитку культури, визначні результати творчої діяльності 30 жовтня 2002 року надано почесний статус «академічний». Це – єдиний в області  професійний симфонічний оркестр, який займає одне з провідних місць у  симфонічному мистецтві України. 

Репертуарна палітра оркестру охоплює майже всю панораму світової музики. Вичерпно представлена класика в симфонічних полотнах  В.А. Моцарта, Й. Гайдна, Л.Бетховена, Й. Брамса, А. Брукнера, Г. Малера. Неповторну чудову інтерпретацію отримали твори українських композиторів М. Лисенка, Л. Ревуцького, К. Стеценка, М. Леонтовича, С. Людкевича, сучасних композиторів Я. Акутагави, А. Пьяццолли та інших. 

До привітань симфонічного оркестру з визначною датою приєднався керівник ЗОВА Олександр Старух. Очільник регіону також відзначив найкращих почесними нагородами.

  • Під час війни, музика набуває особливого сенсу – вона підіймає дух та об'єднує українців, адже ми нація сповнена культури та творчості. Зараз хлопці в окопах захищають наш Запорізький край, а ви - митці воюєте на своєму культурному фронті. Ви - серце нації та її душа. Ми щиро вдячні за Вашу роботу. За те, що прославляєте нашу культуру не тільки в Україні, але й по всьому світу. Ви несете прекрасне і вічне, несете життя. Тож, вітаю з цією круглою датою і бажаю нових творчих звершень, - привітав симфонічний оркестр Олександр Старух.

Попри складний воєнний час академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії не зупинив свою діяльність та сьогодні продовжує свій творчий шлях. Як зазначив директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОВА Владислав Мороко, колектив оркестру повсякчас долучається до різноманітних благодійних акцій на підтримку військовослужбовців Збройних сил України, вимушено переміщених осіб, а також займається волонтерською діяльністю.   

  • Сьогодні вас вітають та кажуть гарні слова.  Я з впевненістю можу сказати, що ви не тільки “академічний” оркестр, а й “прифронтовий”. Дякуємо за вашу мужність, за те, що залишаєтеся поруч з нами. Не дивлячись на те, що ворог намагається нас залякати, ви зробили нам великий концерт. Також варто зазначити, що колектив оркестру протягнув руку допомоги переселенцям, в гуманітарному хабі ви стали психологами, вантажникам, фасувальниками, підтримували тих, хто тікав від жахів війни. Тож ми дякуємо за вашу мужність та професіоналізм. Все буде Україна, - наголосив Владислав Мороко.

 

 

Департамент культури та інформаційної політи

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни