Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області відзначили 90-ту річницю голодомору 1932-33 років

26 листопада 2022 - 18:30

Щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Це данина пам’яті про те, що у ХХ столітті українці пережили три масових голоди: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Наймасштабнішим став геноцид українського народу, вчинений радянською владою 90 років тому.

Повномасштабне воєнне вторгнення російської федерації змінило традиційне вшанування пам'яті тих, хто став жертвою кривавого радянського режиму, але навіть в умовах війни Запоріжжя пам'ятає ті трагічні події. На знак пошани на вільній території Запорізької області приспущено державні прапори, скасовано розважальні заходи, не проходили і традиційні масові траурні мітинги.  

В обласному центрі пройшов лаконічний меморіальний захід біля пам’ятника жертвам голодоморів, що знаходиться на центральному проспекті Запоріжжя. До нього долучились начальник Запорізької ОВА Олександр Старух разом із заступниками та представниками обласної та міської влади, запаливши свічки як символ пам’яті і віри у майбутнє та схилили голови в хвилині мовчання.

Крім того, представники обласної влади спільно з керівництвом Вільнянської міської ради віддали шану жертвам голодоморів на місці пам'ятного знаку на Вільнянщині,  поклавши колоски пшениці, квіти та лампадки до пам'ятного знаку.

Коментуючи хід жалобних заходів, Олександр Старух зазначив, що нам як ніколи важливо пам’ятати нашу історію, розповідати правду про жахи минулого і сьогодення.

  • Сьогодні  90-і роковини Голодомору 1932-33 років. Ми згадуємо людей, які були невинно вбиті радянською владою. Люди завжди мають пам’ятати та робити висновки з жахливих сторінок історії. Інакше вони повторюються. У свій час наші діди та прадіди не зробили цих висновків й не змогли відповісти на питання, яке поставило їм життя. Тому наше завдання сьогодні  - пам’ятати уроки минулого й виправляти ті помилки, які були допущені. Згадуючи кожну жертву голодомору, сьогодні ми говоримо і про новий геноцид росії проти українського народу, який чиниться сьогодні. Ми маємо зробити все, щоб історія не повторилася. А для цього нам потрібно перемогти ворога, - наголосив Олександр Старух.

Також сьогодні о 16:00 жителі Запорізького краю приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції "Запали свічку". Кожен свідомий громадянин таким чином згадав про жертви радянських злочинів.

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку