Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У ЗОВА надали роз’яснення щодо проведення публічних закупівель в період дії правового режиму воєнного стану

29 травня 2023 - 15:30

На нараді голови ЗОВА Юрія Малашка з представниками структурних підрозділів, очільниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів, в.о. директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Людмила Грабчилєв розповіла, що згідно з вимогами ЗУ «Про публічні закупівлі» з 1 січня 2022 року за організацію та проведення публічних закупівель у кожного замовника відповідає Уповноважена особа з публічних закупівель. Одним із ключових завдань Уповноваженого є постійний моніторинг змін в законодавстві у сфері публічних закупівель задля уникнення порушень і як наслідок, санкцій за такі порушення.

  • З 19 травня п.р. набрала чинності постанова КМУ від 12.05.2023 № 471 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 21 березня 2023 р. № 253 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Постанова має на меті забезпечити проведення ефективних публічних закупівель із застосуванням електронної системи закупівель в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні, зокрема замовникам забороняється здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у громадян Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім тих, що проживають на території України на законних підставах), - зазначила Людмила Грабчилєва.

З дня набрання чинності змін, для проведення відкритих торгів із застосуванням електронного аукціону повинно бути подано не менше двох тендерних пропозицій. Електронний аукціон проводиться електронною системою закупівель відповідно до статті 30 Закону. Водночас за обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги можуть бути проведені без застосування електронного аукціону.

Що стосується здійснення закупівель за кошти кредитів, позик, грантів з урахуванням додаткових вимог, при здійсненні закупівель за кошти кредитів (позик, грантів), що надані відповідно до міжнародних договорів України, такі закупівлі можуть враховувати додаткові вимоги й умови, схвалені відповідною організацією, зокрема у спеціальному процедурному посібнику щодо відповідного кредиту (позики, гранту), наданого згідно з міжнародним договором. 

Посадовиця нагадала, що в старій редакції Особливостей Держаудитслужба її міжрегіональні територіальні органи мали здійснювати моніторинг лише відкритих торгів. З 19 травня п.р. згідно з п. 23 Особливостей такий моніторинг здійснюватиметься за всіма процедурами, а також закупівель,за якими в електронній системі закупівель оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування електронної системи закупівель. Щодо переговорної процедури закупівлі, то її застосування Особливостями не передбачено.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області