Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Баранов: «Перед промисловими підприємствами стоїть завдання пошуку нових ринків збуту, а перед владою – сприяння їх роботі та модернізації виробництва»

14 липня 2014 - 12:59

Під керівництвом голови облдержадміністрації Валерія Баранова відбувся публічний звіт Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА. Директор Департаменту Елла Слепян прозвітувала про роботу структурного підрозділу  щодо забезпечення соціально-економічного розвитку регіону.

Департаментом проводиться системна робота з розроблення, прийняття та моніторингу прогнозних і програмних документів соціально-економічного розвитку Запорізької області на середньо- та короткостроковий періоди. У першу чергу це щорічна Програма соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області та проведення щоквартального моніторингу виконання її основних показників і завдань. Двічі на рік виконання Програми розглядається на сесії обласної ради. Зараз готується звіт про виконання Програми за підсумками I півріччя, який буде розглянуто депутатами обласної ради у серпні 2014 року.

Крім того, проводиться моніторинг індикаторів і результатів реалізації Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року та пріоритетних напрямів діяльності облдержадміністрації на 2014 рік.

Моніторинг виконання індикаторів Стратегії та пріоритетних напрямків діяльності облдержадміністрації здійснюється в автоматизованій програмі «Моніторинг», яка розміщена на веб-порталі облдержадміністрації для ознайомлення громадськості.

- Департаментом налагоджена системна робота з територіями. Створена й ефективно працює система кураторства з метою проведення комплексної оцінки розвитку територій області, своєчасного реагування на проблемні питання, які виникають на місцях. Щоквартально проводиться оцінка результатів діяльності районних державних адміністрацій за 28 показниками соціально-економічного розвитку районів, які охоплюють шість напрямків діяльності. Річний рейтинг включає 43 показники, сім напрямків діяльності, - зазначила Елла Слепян.

Також аналізуються зміни, що відбуваються в соціально-економічному розвитку територій, а також вплив на ці процеси місцевих органів влади. Департаментом підготовлені пропозиції про необхідні обсяги державних коштів для будівництва (реконструкції) найважливіших об'єктів інфраструктури, соціально-культурного та екологічного призначення, розвитку дорожнього господарства.

- Підготовлено і подано на погодження до Мінрегіону України перелік об'єктів, які планується фінансувати за рахунок залишків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, що знаходяться на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів 2011-2013 років, - провідомила Елла Слепян.

За результатами конкурсних відборів направлено на погодження з Мінекономрозвитку й іншими профільними міністерствами перелік об'єктів, фінансування яких пропонується за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (на 2014 рік - на суму 29,4 млн. грн., на 2015 рік - на прогнозну суму 89, 5 млн. грн.).

З метою регулювання граничних тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами приміського та міжміського сполучення Департаментом проаналізовані розрахункові матеріали більш 30 перевізників області, надані для встановлення нового економічно обгрунтованого рівня тарифів. За результатами фінансово-економічних розрахунків та обговорення з перевізниками підготовлено проект регуляторного акта, який розміщений для широкого ознайомлення та обговорення на сайті облдержадміністрації.

- Департамент координує роботу щодо стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку області. З цією метою щодня аналізується середній рівень роздрібних цін на основні продукти харчування за даними, наданими Державною службою статистики України, Державною інспекцією з контролю за цінами, за даними територій області. Налагоджено ефективний діалог із суб'єктами підприємництва - торговими мережами, оптовиками та виробниками з питань стримування зростання цін на продукти харчування, - повідомила Елла Слепян.

Для організації роботи з ліквідації стихійної торгівлі підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації № 105 від 03.04.2014 «Про вжиття заходів щодо ліквідації стихійної торгівлі в Запорізькій області». Документом передбачено створення на всіх територіях області робочих груп для проведення рейдів, виділення додаткових торгових майданчиків і місць на ринках області для торгівлі плодоовочевою продукцією. Також найближчим часом буде проведено наради щодо стихійної торгівлі в м. Запоріжжя за участю представників всеукраїнської асоціації «Український ринок».

Результат цієї роботи - рівень цін на більшість соціально значущих продуктів харчування в Запорізькій області залишається нижчим, ніж у багатьох регіонах України.

- Особливе місце посідає робота в напрямку сприяння розвитку малого та середнього бізнесу в області. За рівнем розвитку бізнесу, за даними рейтингу конкурентоспроможності регіонів України 2013 року, який проводить фонд «Ефективне управління», Запорізька область посідає шосте місце в Україні, - повідомила Елла Слепян.

В області створені і працюють 25 центрів надання адміністративних послуг, з них п’ять - у містах обласного значення, 20 - у районах.

У рамках діалогу органів влади та бізнесу впроваджена практика проведення розширених засідань координаційної ради з розвитку підприємництва, в яких беруть участь не тільки представники влади та бізнесу міст обласного значення, а й найближчих районів.

Спільно з Регіональним фондом підтримки підприємництва в Запорізькій області триває реалізація двох грантових проектів: «Регіональна мережа бізнес - інкубаторів BI-NET» та «Система сертифікації якості агротуризму CERTOUR». Реалізація цих проектів забезпечить залучення в Запорізьку область близько 1,7 млн. грн. коштів технічної допомоги ЄС (отримано 300 тис. грн.)

Після звіту Елли Слепян виступили представники бізнесу, союзів підприємців, вищих навчальних закладів, які співпрацюють з Департаментом. Вони високо оцінили результати роботи структурного підрозділу ОДА, наголосивши, що якісно змінився підхід до співпраці з суб’єктами підприємницької діяльності, влада стала більш відкритою та доступною. Крім того, було внесено пропозиції щодо показників, за якими складається рейтинг територій області, щоб зробити його більш об’єктивним.

- Департамент економічного розвитку і торгівлі ОДА – це такий структурний підрозділ облдержадміністрації, як  кровоносна та нервова системи в організмі людини. Коли я прийшов на посаду першого заступника голови ОДА, нарікань  на співпрацю влади з бізнесом було дуже багато, і наразі ми бачимо, що ситуація поліпшується. Але ми чекаємо від департаменту правильного осмислення та роботи над цифрами, зокрема, рейтинговими показниками, вдосконалення системи моніторингу, - зазначив перший заступник голови ОДА Григорій Самардак.

Підбиваючи підсумки, Валерій Баранов наголосив, що в області, як і по всій Україні, склалася дуже складна ситуація, яка виражається, в тому числі, й кризою в промисловості.

- Наразі перед підприємствами стоїть складне завдання - знайти нові ринки збуту, а також забезпечити модернізацію виробництва, щоб воно відповідало європейським вимогам. Влада ж, зі свого боку, має створити для цього всі необхідні умови для ввезення обладнання для модернізації виробництва, надати пільги на оподаткування цього обладнання, - зазначив Валерій Баранов.

Також посадовець наголосив, що вкрай важливо владі спільно з представниками бізнесу, промислових підприємств визначати системні проблеми та шукати шляхи їх вирішення як на регіональному, так і на центральному рівнях.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер