Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реалізація і захист прав людини у сфері державного архітектурно-будівельного контролю

12 грудня 2014 - 11:06

Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Що ж до реалізації і захисту прав людини у сфері державного архітектурно-будівельного контролю можна зазначити наступне.

З прийняттям Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 12.03.2011 року (Далі – Закон) було введено декларативний принцип у сфері містобудування, прийнято низку нормативно-правових актів, що регулюють питання виконання підготовчих та будівельних робіт, питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджено порядок віднесення об’єктів будівництва до IV і V категорій складності, порядок затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, тощо.

Внаслідок вищезазначених змін у законодавстві суттєво спростилася процедура отримання права на виконання будівельних робіт та права на експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Так наприклад, відповідно до приписів ст. 27 Закону, забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки.

Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового,  дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.

Проектування на підставі будівельного паспорта здійснюється без отримання містобудівних умов та обмежень. Для вищезазначених об`єктів розроблення проекту будівництва здійснюється виключно за бажанням замовника.

Згідно приписів ст. 34 Закону, замовник має право виконувати будівельні роботи на об’єктах, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта після направлення повідомлення про початок виконання будівельних робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Тобто, будівництво індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки, може здійснюватись замовником на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки, за умови направлення повідомлення про початок виконання будівельних робіт до відповідного органу державної архітектурно-будівельного контролю.

Виконання ж будівельних робіт на об’єктах І-ІІІ категорій складності можливо після реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання таких робіт, а на об’єктах IV і V категорій складності після видачі замовнику органом державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт.

Важливим є й той факт, що документи, які надають право на виконання будівельних робіт, є чинними до завершення будівництва.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011р. № 91, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.07.2011р. за № 830/19568 було затверджено Порядок, що встановлював процедуру та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та ІІ категорій складності, збудованих до 31.12.2009 без дозволу на виконання будівельних робіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31.12.2012, а також механізм проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 19.03.2013 року № 95 було затверджено Порядок, що встановлював процедуру та умови прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт та механізм проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, збудованих у період з 05 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року, збудованих до 12 березня 2011 року, громадських будинків I і II категорій складності, будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Таким чином у період 2011-2013 років діяв спрощений порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, збудованих до 12.03.2011 року без дозволу на виконання будівельних робі . На відміну від загального порядку прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів, такий порядок не потребував розробки і затвердження проектної документації та значною мірою спрощував процедуру оформлення права власності на нерухоме майно.

Відповідальність за правопорушення у сфері містобудування визначена ЗУ «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

З прийняттям Закону було змінено принцип притягнення до відповідальності суб’єктів містобудування за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Відповідно до зазначених норм чинного законодавства розмір штрафних санкцій за правопорушення у сфері містобудування залежить від категорії складності об’єкта будівництва.

Постановою КМУ від 23.05.2011 року № 553 затверджено порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (далі – Порядок).

Пунктом 13 Порядку визначено права суб’єкта містобудування щодо якого здійснюється перевірка.

Однією з гарантій захисту прав людини є її право на оскарження дій чи бездіяльності посадових осіб при здійсненні ними державного архітектурно-будівельного контрою.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії