Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Представники міст Запорізької області отримують знання про можливості розвитку громад зсередини

18 лютого 2016 - 14:57

Сьогодні в Запоріжжі в рамках проекту "Підтримка розвитку громади зсередини" розпочав свою роботу семінар, де обговорюються особливості децентралізації та мові методи розвитку громади, міжнародні та національні стандарти передової практики розвитку міста; планування діяльності Департаменту управління проектами та залучення коштів; досвід країн ЄС у реформі з децентралізації; стратегія розвитку міста, комунікації з громадянським суспільством для подолання кризи місцевих ідей; взаємодія з Державним Фондом Регіональним розвитку та міжнародними фондами, банками та проектами технічної допомоги.

Про основні переваги децентралізації, нові можливості міст та залучення інвестиції впродовж трьох днів організатори заходу – Український інститут міжнародної політики – говоритимуть з представниками місцевої влади та громадськості Запоріжжя, Бердянська, Енергодара, Токмака, Мелітополя, Веселівської та Комиш-Зорянської ОТГ. 

Проект «Підтримка розвитку громади зсередини» є частиною ініціативи «Запуск Регіонів» Українського інституту міжнародної політики щодо реформи децентралізації, розвитку регіонів та наближення стандартів Європейського союзу для Україні в сфері регіонального розвитку, місцевого самоврядування та підвищення прозорості та відповідальності місцевої влади. В процесі роботи з представниками органів місцевого самоврядування та новоствореними територіальними громадами була виявлена потреба підвищення кадрового потенціалу на місцевому рівні та передачі іноземного досвіду з розвитку і спроможності громад, її стратегічного планування та використання проектного менеджменту.

Проект «Підтримка розвитку громади зсередини» спрямований на підтримку органів місцевого самоврядування, що орієнтовані на здійснення реформ та є спроможними розробляти та реалізувати програми розвитку громади. Проект створює форум для передання знань та навичок з організаційного розвитку та інституційної спроможності громад, інклюзивного способу вироблення пріоритетів місцевої політики та їх пізнішу реалізацію у партнерстві місцевої влади та громадських ініціатив та середовищ, застосування методів проектного менеджменту у роботі міст районного та обласного значення та новостворених об’єднаних територіальних громад. Після завершення тренінгові-навчального компоненту проекту буде визначено 18 місцевих ініціатив, розроблених найбільш активними робочими групами за консультування експертів проекту, яким буде надана подальша підтримка із реалізації. Учасниками проекту стануть представники органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства міст обласного та районного значення у Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

Завдання проекту:

1. Провести навчання з питань розвитку міста/громади та підвищення її спроможності та підготувати фахівців з застосування проектного менеджменту у роботі міст /громад у визначених цільових групах;

2. Підтримати найбільш успішні команди і партнерства у пошуку ресурсів для реалізації розроблених проектів;

3. Стимулювати спільну роботу органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства у визначенні пріоритетів розвитку, стратегуванні, втіленні визначених пріоритетів та моніторингу результативності і ефективності впроваджених змін.

Проект «Підтримка розвитку громади зсередини» здійснюється Українським інститутом міжнародної політики у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн