Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

«Робота щодо впровадження децентралізаційної реформи в Запорізькій області набирає обертів»

16 березня 2016 - 17:11

Регіональні консультанти Офісу реформ з питань підтримки впровадження децентралізаційної реформи у Запорізькій області спільно з керівником Запорізького регіонального відділення «Асоціації міст України» взяли участь у дводенному семінарі присвяченому обговоренню подальшої реалізації курсу на реформу місцевого самоврядування та децентралізації влади в України, що відбувся з 10 по11 березня у місті Києві. 

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», як один із головних організаторів, зібрала до кола цього заходу прихильників реформи з усіх куточків країни. 

Під час семінару було презентовано 2 проекти, що фінансуються міжнародними партнерами USAID (діє за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку) та Європейським Союзом, а саме «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)»та «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні (ПБП)». Зазначені проекти ставлять за мету сформувати правове поле децентралізаційної реформи, збільшити ресурси місцевого самоврядування, розширити спроможність учасників реформи і забезпечити ефективне та підзвітне управління бюджетними ресурсами ОМС. Провідниками цих проектів в областях будуть регіональні Офіси реформ з питань підтримки впровадження децентралізаційної реформи та регіональні відділення «Асоціації міст України». 

До дискусії під час заходу долучився директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов, який зазначив, що держаним бюджетом вже передбачено близько 1 млрд гривень на розвиток інфраструктури об'єднаних територіальних громад. Зокрема, кошти будуть спрямовані на створення ЦНАПів. 
"Ще 5 років тому можна було порахувати прихильників об'єднання громад разом із наділенням їх фінансовими ресурсами на пальцях однієї руки. А в цьому році ми вже не в теорії, а на практиці реалізовуємо реформу. Особлива роль у цьому процесі асоціацій органів місцевого самоврядування, а особливо - Асоціації міст України. Яскравим свідченням успішності наших дій є створення у минулому році 159 ОТГ, куди увійшли майже 800 адміністративно-територіальних одиниць. Важливими також є і створені із проектом USAID "ДІАЛОГ" офіси реформ. Одним із головних завдань перед міністерством зараз є підтримка утворених громад, покращення відповідного законодавства, формування і затвердження перспективних планів. Сподіваюсь новий проект "ПУЛЬС" допоможе підсилити цю роботу", - підкреслив посадовець.

«Вести діалог, щодо подальшого об’єднання територіальних громад в області можливо тільки мовою цифр». 

Експерти з питань бюджету у офісах реформ повинні грати ключову роль. Адже реформа - це новий стиль мислення, новий підхід до розуміння громад. Ми маємо приклад Польщі, де місцеве самоврядування стало каталізатором економічного зростання. Наше завдання створити спроможні громади, які повинні стати таким самим каталізатором в Україні" - зазначив Виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик.

Впродовж семінару учасники визначились з основними пріоритетами та планами щодо реалізації реформи на місцях за трьома напрямами: бюджетні і організаційно-правові питання, впровадження комунікаційних заходів та просування кращих практик і успіхів реформи.
Нагадаємо, що 16 лютого 2016 року між Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства було підписано Меморандум про узгодження мети діяльності щодо впровадження реформи місцевого самоврядування та вже 25 лютого на його виконання було затверджено План дій на 2016 рік. Ознайомитись з текстами документів можна за посиланням http://auc.org.ua/…/asotsiatsiya-mist-ukraini-ta-minregion-… 

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області