Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Об’єднані територіальні громади стимулюють розвивати кооперативний рух

17 лютого 2017 - 13:45

Триває процес навчання для посадовців та активістів створених і потенційних об’єднаних територіальних громад, у рамках якого відбувся семінар - тренінг щодо агросільгоспрозвитку та кооперації в сільській місцевості.

Директор регіональної філії установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун ознайомив слухачів з ходом реформи децентралізації в області. На нині створено 24 об'єднані територіальні громади. Досвід перших шести ОТГ, створених у 2015 році, вже дозволяє з упевненістю говорити про переваги об'єднання.   Це виражається в тому, що обсяг  власних доходів їхніх бюджетів зріс із 33,2 млн. грн. до 95,2 млн. грн., тобто майже в  три рази. Бюджети ОТГ  отримали такі джерела надходжень як податок на доходи фізичних осіб, який раніше залишався в районних бюджетах, плата за землю, єдиний податок на підприємницьку діяльність, акцизний податок з реалізації алкогольних і тютюнових виробів.

Стосовно безпосередньої теми семінару заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький поінформував про перспективи бюджетної підтримки створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів  у Запорізькій області.

За його словами, Департаментом розроблено проект програми розвитку агропромислового комплексу на 2017 – 2021 роки, яким передбачено в тому числі створення та підтримку кооперативів різного спрямування: молочарських, збутових, заготівельних,  переробних. Розробники також пропонують будівництво, модернізацію  та реконструкцію сімейних ферм та забійних цехів  у рамках створених кооперативів за рахунок субвенції з обласного бюджету на умовах спів фінансування. Орієнтовні співвідношення фінансування: з обласного бюджету -  70%,  місцевого – 25%,  5% – кошти громади. Як зауважив посадовець, проект  буде винесено на обговорення громад,  після чого -  на сесію обласної ради.

Це не єдине джерело підтримки і стимулювання кооперативного руху. З досвідом створення сільськогосподарських кооперативів за підтримки проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» ознайомив координатор проекту  по Запорізькій області  Геннадій Устімов.

Учасники семінару обговорили ще один перспективний напрямок для розвитку сільської місцевості – агротуризм, а також отримали консультації та відповіді експертів на свої запитання.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни