Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Влада регіону постійно шукає нові шляхи виходу з проблемної ситуації «Запоріжжяобленерго»

30 березня 2018 - 16:51

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив під час розширеної наради з розгляду проблемних питань діяльності ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Керівник області наголосив, що нинішня ситуація з обленерго має дві складові. Це – борги із зарплатні перед працівниками підприємства, а також відсутність реєстрації податкових накладних представників бізнесу.

- Зняття питання так званого «нульового алгоритму», що було запропоновано для вирішення питання, нині є неможливим без затвердження комісією. Так, аби уникнути монополізації в системі держенергоринку, було створено НКРЕ КП, яке і врегульовує всі ці питання. Проте нині збори комісії не відбуваються через відсутність кворуму. Для заміни членів комісії потрібні кілька місяців, що, на жаль, неприйнятно для Запорізької області. Для певного погашення напруги ми розглядаємо можливість виписування спеціальних накладних податковими органами. Крім цього, проблему реструктуризації боргів ПАТ «Запоріжжяобленерго» буде розглянуто наступного тижня під час засідання Фонду держмайна. Участь у цьому заході візьме чимале представництво Запорізької області. Тож можу впевнено сказати, що в питанні обленерго влада регіону не сидить склавши руки, а постійно шукає нові шляхи виходу з проблемної ситуації. І ми обов'язково їх знайдемо, я обіцяю,  - зазначив Костянтин Бриль.

Як повідомив начальник Запорізького управління Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби Роман Афонов, нині деякі запорізькі підприємства мають податкову заборгованість через те, що ПАТ «Запоріжжяобленерго» не має алгоритму розпорядження власними коштами. Відповідно підприємці мають негативний ліміт у системі електронного адміністрування податкових накладних і не можуть реєструвати ці накладні на контрагента при відпущеній продукції. Тим часом у Податковому кодексі України існує спеціальна стаття, яка дозволяє умовно розраховувати на задекларовані ним обов’язки в податкових накладних, не враховуючи зазначену суму та відрахування ПДВ. І саме на цю суму підприємство може реєструвати податкові накладні. Тож можливість розв’язання  проблеми цим шляхом найближчим часом буде обговорено у ДФС.

У свою чергу, працівники обленерго знову наголосили на тому, що та ситуація, що склалася з виплатою зарплатні на місцях, призводить до масового звільнення фахівців. Причому в деяких районах люди готові звільнятися всім складом підрозділу. На це Костянтин Бриль зазначив, що проблему реструктуризації боргів ПАТ «Запоріжжяобленерго» буде розглянуто у Фонді держмайна наступного тижня. Також представники Запорізького бізнесу, обленерго та влади активно просуватимуть ідею зняття «нульового алгоритму» та щодобового зняття коштів зі спецрахунків. Це дозволить людям отримати зарплатню, а підприємство  зможе функціонувати без аварійних ситуацій.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії