Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Через промоїну Молочного лиману у води Азовського моря увійшло понад дві тисячі тонн маленького піленгаса

30 серпня 2018 - 17:30

Завдяки спільним зусиллям керівництва облдержадміністрації та ТОВ СП «Нібулон» сьогодні завершено розчищення  промоїни, що з'єднує Молочний лиман з Азовським морем. Керівник компанії Олексій Вадатурський оперативно відгукнувся на прохання очільника регіону вирішити проблему. С сусідньої Миколаївської області був доставлений земснаряд, який розчищав промоїну. Перевірити, як мальок піленгаса виходить у води Азовського моря, приїхали народний депутат України Сергій Валентиров, Кирилівський селищний голова Іван Малєєв, директор Приазовського національного природного парку Дмитро Воловик та представники громадських організацій.

- Сьогоднішня подія є знаменною. Багато зусиль було докладено для того, щоб промоїна все ж таки була розчищена у потрібний час. Важливо, що крім обласної влади та підприємців допомогу надавали небайдужі місцеві жителі, рибалки та волонтери. Наразі Міністром екології України Остапом Семераком вже в цьому році закладено 36 млн. грн. на стаціонарні гідротехнічні споруди, які будуть з обох боків захищати промоїну від східних вітрів, - повідомив Сергій Валентиров.

Через сильну спеку та відсутність водообміну стан  території Молочного лиману постійно погіршувався. Відсутність водообміну призвела до збільшення солоності від 60 до 80 проміле, що є неприйнятним для існування водних біоресурсів. За даними фахівців Національного парку «Приазовський», у певних місцях Молочного лиману солоність досягла 90 проміле. Тож, незважаючи на те, що порятунок лиману не належить до сфери відповідальності облдержадміністрації, керівництво звернулося до ТОВ СП «Нібулон» з проханням надати днопоглиблювальну техніку та виконати роботи з відновлення водного сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом.

З 18 серпня у Кирилівці цілодобово працював земснаряд компанії, який розчистив понад 700 метрів промоїни.

За підрахунками працівників Приазовського національного природного парку, наразі з Молочного лиману має вийти дві тисячі тонн малька піленгаса. Крім цього, у теплих водах лиману є багато різновидностей кефалевих.

- Так сталося історично, що саме Молочний лиман є природним місцем нересту піленгаса. У таку спекотну погоду ми двічі на день вимірювали солоність води, і коли вже ситуація стала критична, постала нагальна проблема у розчистці промоїни, дякувати, на допомогу прийшли представники фірми «Нібулон», які за сприяння обласної влади у такий короткий час змогли завершити роботи і риба ціла та неушкоджена вийде у води Азовського моря, - зазначив Дмитро Воловик.

Слід додати, що Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації в системі «Прозорро» тричі проводилися відкриті торги. За результатами третіх торгів, після оскарження переможця, рішенням Антимонопольного комітету України зобов'язано Департамент екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації визначити переможцем товариство з обмеженою відповідальністю «Гарнет ІНК» (м. Одеса), яке наразі вже розпочало днопоглиблювальні роботи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою