Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для медичних закладів області презентували використання технологій телемедицини

15 вересня 2020 - 17:05

15 вересня, за дорученням голови облдержадміністрації Віталія Боговіна відбулася презентація проєкту телемедицини для медичних закладів вторинного і третинного рівнів. Захід відбувся за участі заступниці голови облдержадміністрації Олени Теряєвої, директорки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторії Клименко, директорки Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторії Ушакової, заступника ректора з перспективного розвитку ЗДМУ Павла Юшкова та заступника директора ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександра Мащака.

До презентації проєкту були запрошені головні лікарі дев’яти лікарень обласного підпорядкування, що залучені до програми «Велике будівництво», та головні лікарі медичних закладів третинної ланки, Центрів ЕМД.

Шановні колеги, ми маємо використовувати усі новітні технології, які забезпечують максимальну безпеку як пацієнтів так і лікарів. Світ змінився з появою COVID-19. COVID диктує нам нові вимоги консультування, інші алгоритми надання медичної допомоги. Тому все, що ми можемо зробити дистанційно, необхідно розвивати, - зазначила Олена Теряєва.

Говорячи про проєкт телемедицини, Олена Теряєва зазначила його основні складові:

1.   Якість. Сімейний лікар може запросити і отримати консультацію спеціалістів обласної клінічної лікарні, знаходячись у віддаленому населеному пункті. Це дистанційне уточнення діагнозу, допомога лікарю практично на робочому місці. За необхідності консультування у національних інститутах.

2.   Швидкість. Для пацієнта, що знаходиться у критичному стані, швидкість є питанням життя. Телемедицина дає можливості для ургентної екстреної консультації

3.   Доступність. До телемедичної мережі буде інтегрована первинна ланка медичної допомоги.

4.   Онлайн-консиліуми. Телемедицина дає змогу об’єднувати групу лікарів, проводити консиліуми та конференції між різними спеціалістами стосовно проблеми одного пацієнта.

5.   Телеосвіта. Є можливість дистанційного підвищення кваліфікації медичних працівників, навчання їх новим медичним навичкам через вебінари та лекції на сайті ЗДМУ.

6.   Об’єднання. Телемедицина забезпечить створення єдиного медичного простору.

7. Цифрове рішення виїзної консультативної допомоги (санавіації). Всі лікарські консультації терапевтичного профілю - виключно дистанційні.

Для лікарів наочно був презентований досвід організації та використання технологій телемедицини в Одеській області, де даний проєкт успішно реалізується тривалий час.

- Проєкт буде реалізовуватися нашими спільними зусиллями. Тільки рухаючись назустріч один одному, ми зможемо здійснити задумане. Ми прагнемо створити єдиний медичний простір у Запорізькій області, - підкреслила Олена Теряєва.

Окремо учасники зустрічі обговорили стан захворюваності населення Запорізької області на COVID-19. Так, на жаль, Запорізька область за рядом показників перевищує ознаки «зеленої зони» і найближчим часом може перейти до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Нагадаємо, що станом на 15 вересня в області зафіксовано 2 503 лабораторно підтверджених випадки, 100 з яких було зареєстровано лише за останню добу.

Також обговорювалося питання готовності медичних закладів до прийому громадян, хворих на COVID-19 (кількість ліжок з кисневою підтримкою), наявність у медпрацівників засобів індивідуального захисту. Олена Теряєва анонсувала проведення на поточному тижні засідання регіональної комісії ТЕБ та НС.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн