Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Механізми підтримки бізнесу будуть розширені і вдосконалені під потреби підприємців

12 листопада 2020 - 17:10

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко з представниками бізнес-індустрій, у тому числі, ресторанного бізнесу, торгово-розважального бізнесу і закладів культури обговорили проблемні питання та пропозиції щодо розширення і вдосконалення механізмів підтримки підприємців в період карантину.

Існуючі програми підтримки, зокрема, «Доступні кредити 5-7-9», «Часткове безробіття», будуть максимально адаптовані під потреби і запити бізнесу. Крім того, напрацьовуються нові формати підтримки.

Так, в рамках вдосконалення програми «5-7-9» розглядаються такі пропозиції, як: розширення кола учасників через підвищення максимального рівня річного доходу підприємств; можливість застосовувати дохід підприємства за звітний період 2020 року; питання застави і запровадження портфельних гарантій (до 80% кредиту буде покриватися державою); послаблення умов щодо фонду оплату праці та чисельності персоналу.

Адаптація програми «Часткове безробіття» до нових карантинних умов буде здійснюватись у тісній координації з бізнесом і Центром зайнятості, через який і реалізовується програма. Підтримка буде продовжена. і у зв'язку з цим до існуючого бюджету програми додатково виділено коштів на суму 80 млн грн. Головна мета - допомогти бізнесу у покритті витрат на зарплату робітникам, яким скорочено робочий час, тим самим зберігаючи робочі місця.

Також під час діалогу підприємцями піднімалося питання орендної плати та можливість від її звільнення/відтермінування. Серед запропонованих варіантів рішень – взаємодія із Торгово-промисловою палатою для отримання спеціальних сертифікатів, що дозволяють застосування механізму форс-мажору.

Ще один розглянутий формат підтримки бізнесу – отримання грантів, у контексті яких підприємці висловили побажання підняти існуючі ліміти фінансової підтримки.

Для подальшого активного діалогу, детального обговорення усіх питань і напрацювань збалансованих рішень, за дорученням Прем'єр-міністра України найближчим часом буде створена Міжвідомча робоча група. До складу групи увійдуть представники Мінекономіки, Мінфіну, профільного комітету та бізнесу.

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей