Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кіберполіція Запорізької області нагадує основні правила, як не стати жертвою шахраїв

25 листопада 2020 - 13:45

Працівники поліції звертаються до мешканців Запорізької області із проханням не втрачати пильність та надають громадянам поради, як вберегти свої гроші від аферистів.

За інформацією Національної поліції Запорізької області, з початку поточного року поліцією Запоріжжя відкрито 3350 кримінальних проваджень за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. З метою попередження та недопущення подібних випадків співробітники відділу протидії кіберзлочинам нагадують мешканцям міста Запоріжжя та області про основні правила, як не стати жертвою злочинних схем.

«Ваш родич в поліції»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики тощо. Для вирішення питання потрібні гроші. У стані сильного хвилювання більшість ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину, і лише згодом дізнаються, що ніяких неприємностей взагалі не було. Не довіряйте емоціям, бо шахраї - хороші психологи, які вміють грати на почуттях. Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте, чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних. Окрім того, правоохоронці нагадують: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст.369 (пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

«Соціальні працівники»

Зловмисники можуть представлятися працівниками соціальних служб, благодійних фондів тощо. Під приводом нібито виплати додаткових пенсій, всіляких держвиплат, надання матеріальної допомоги або обміну грошей, вони проникають у будинки до людей. Перш ніж впустити до оселі невідомих осіб, попросіть посвідчення. Далі поцікавтеся метою візиту і зателефонуйте до установи, щоб пересвідчитись, що працівників справді до вас направляли. Нерідко шахраї працюють під виглядом продавців різних товарів. У цьому випадку в будинок до літньої людини зловмисник приходить з банкою меду, масла, пакетом крупи тощо. Пропонує свій товар за ціною, що нижча за ринкову. Пенсіонер йде за грошима і таким чином відкриває свою «схованку». Не довіряйте невідомим особам, яких бачите вперше.

Банківські шахраї

Якщо вам надійшов дзвінок: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки» – відразу звертайтесь у найближчий відділ поліції. Не повідомляйте стороннім особам інформацію про платіжну картку або картковий рахунок (ПІН-коди, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо). Банки володіють усією необхідною інформацією і телефонувати до вас у них немає потреби. Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям у магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять смс-повідомленням. Для сплати товарів (послуг) через мережу Інтернет використовуйте окрему платіжну картку з встановленим лімітом.

Інтернет шахрайства

Схеми обману досить різноманітні - покупець часто ризикує не заощадити, а залишитися взагалі без товару, послуг і грошей. Шахраї під приводом покупки або продажу товарів через всесвітню мережу Інтернет заволодівають грошовими коштами з вашого карткового рахунку.  Обов’язково перевіряйте дані продавця в інтернеті. Введіть в пошукову систему номер телефону, e-mail, реквізити для оплати та інші дані про продавця. Таким чином можна буде знайти відгуки або ж компрометуючу інформацію. Не поспішайте робити передоплату, особливо якщо вам пропонують зробити перевід грошей за товар або послугу тільки через Western Union або за допомогою різних платіжних систем, таких як Webmoney, QIWI та ін. Виявити шахрая - одержувача грошей в такому випадку буде дуже складно - особливо, якщо контрагент перебуває в іншій країні. Ні в якому разі не відправляйте контрагенту копію паспорта або ІПН. Не купуйте товар за заниженою ціною. Перевіряйте реальну вартість такого товару в мережі або в магазинах, а також на сайтах порівняння цін. Низька ціна - перша ознака обману.

Також поліцією створено базу даних з усіма відомими випадками шахрайства в інтернеті. Тепер можна перевірити реквізити і з'ясувати, використовували їх чи ні в шахрайських схемах. Для цього досить зайти на офіційний сайт кіберполіції, в базі «Stop Fraud» вибрати розділ «за номером телефону», «по банківській карті» або «по URL-адресою ресурсу» (Сайт), ввести дані і перевірити. Щоб залишити інформацію про шахрайство, яке вже трапилося, потрібно зайти в розділ «зворотний зв'язок» і заповнити форму.

Якщо ж ви постраждали від дій шахраїв – негайно звертайтеся до територіального відділу поліції із заявою або телефонуйте за номером «102». 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 400 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 781-го дня війни

Другий день поспіль рашисти травмують мирних мешканців прифронтового Гуляйполя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області