Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область крокує до безбар’єрності

4 березня 2021 - 17:07

Питання створення безбарєрного простору в Україні обговорили під час онлайн наради під головуванням першої леді Олени Зеленської.

- Зроблено вже багато роботи, багато напрямків розширено та доповнено. Ця стратегія націлена на практичну реалізацію. Безбар`єрність має стати новою суспільною нормою. Створення безбар`єрності полегшить життя українців, не зважаючи на їх вік, стать, чи стан здоров’я, - наголосила Олена Зеленська.

Погодження проєкту стратегії заплановано у середині квітня, тому до кінця березня є можливість прийняти всі пропозиції від регіонів, які будуть надходити.

З метою виконання завдань центральної влади питання створення стратегії безбарєрного простору у Запорізькій області обговорили учасники робочої групи щодо проблемних питань в об’єднаних територіальних громадах. У засідання взяли участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, заступники голови Едуард Брутман та Руслан Шиханов, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Головна мета стратегії – розбудова безбар’єрності у різних вимірах суспільного життя України: інфраструктурі, економіці, освіті, соціальній сфері тощо. При цьому мають враховуватися потреби усіх груп населення, в тому числі, осіб з інвалідністю, літніх людей, молоді, жінок, а також батьків малолітніх дітей. Це стосується доступності навчальних та медичних закладів, підприємств всіх форм власності тощо.

 Безбар`єрність – це всеохоплююча інклюзивна політика. Реалізовуватись стратегія буде у громадах, тому ми пропонуємо ОТГ долучатися до розробки стратегії та реалізації програми. Це великий комплекс заходів, які вже сьогодні мають бути враховані у кожній громаді. Головне завдання наразі – розробити пропозиції, які будуть максимально наближені до реального життя, а не існувати лише на папірці. З обмеженнями у житті сьогодні зустрічаються не лише люди з інвалідністю. Серед вразливих груп – молоді люди, родини з дітьми, літні люди, - відзначила Зінаїда Бойко.

До шести напрямів Національної стратегії безбар’єрності увійшли: соціальна, освітня, економічна, громадянська, фізична та цифрова безбар’єрність. Під кожен виділений стратегічний напрямок формуються тематичні експертні робочі групи.

За словами керівника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Билима, на сьогодні у Запорізькій області рівень фізичної доступності до будівель, об'єктів соціальної інфраструктури та адмінбудинків становить близько 86%. При будуванні чи реконструкції будівель будуть враховані всі державно-будівельні норми, де передбачено також маркування сходинок та звукові сигнали тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць