Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформаційні матеріали

Система професійної освіти в Україні отримала нові можливості для розвитку

9 квітня 2021 - 08:55

31 березня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти». 

Політична воля Президента, результатом якої є відповідний Указ, суттєво прискорить модернізацію професійної (професійно-технічної) освіти на національному та регіональному рівнях. 

Основна мета Указу – здійснити якісні зміни у професійно-технічній освіті. Вони означатимуть гідні умови оплати праці педагогів сфери, кращі умови для навчання молоді та вирішення проблеми нестачі робітників для роботодавців. Кожен українець зможе отримати цікаву, затребувану на ринку праці професію у сучасних умовах. 

Указ дає старт до підвищення заробітних плат викладачів, педагогів спецдисциплін, майстрів виробничого навчання та розміру стипендії для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Наразі учні отримують близько 500 гривень на місяць, тоді як студенти закладів фахової передвищої освіти – близько 900 гривень, а студенти закладів вищої освіти – більше 1000 грн. 

Перевагами навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти є те, що учні зараховуються до них, як правило, без вступних випробувань; здебільшого навчання відбувається за рахунок коштів державного чи регіонального бюджету; безкоштовне проживання у гуртожитку; стипендія та оплата праці під час виробничої практики/виробничого навчання; учні пільгових категорій забезпечуються безкоштовним харчуванням та іншими пільгами, передбаченими законодавством.

Професійна освіта є дуже гнучкою та швидко реагує  на запити ринку праці: пройти навчання у закладах можуть не лише вчорашні випускники шкіл, а й дорослі, які хочуть підвищити кваліфікацію або змінити фах. Опанувати професію можна як за повним, так і за скороченим циклом - навчання може тривати від кількох місяців до 3-4 років, після чого людина має можливість працевлаштуватися і заробляти реальні кошти. 

Указ передбачає створення Ради з питань розвитку професійно-технічної освіти як консультативно-дорадчого органу при Президентові. Очікується, що орган об'єднає зусилля всіх зацікавлених у розвитку професійної освіти і підвищить увагу суспільства до робітничих професій. Наприклад, члени Ради зможуть проаналізувати профільне законодавство і надати свої пропозиції для його оновлення. Також Рада матиме ресурс для вивчення тенденцій розвитку ринку праці, без чого неможливо планувати зміни у професійно-технічній освіті.

Здійснення цих завдань дозволить отримати ефективну систему професійної освіти, яка є базою для економічного розвитку держави, запорукою професійної реалізації особистості впродовж життя.

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць