Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область має потужний інвестиційний потенціал

9 червня 2021 - 15:30

Стан справ та законодавчі можливості у сфері інвестицій обговорили сьогодні на робочій нараді Голови Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді Галини Янченко, керівництва облдержадміністрації та очільників громад. Також до заходу приєдналися народні депутати Юлія Яцик, Артем Кунаєв, Павло Мельник та Геннадій Касай, які представляють у Верховній Раді інтереси Запорізького краю.

На початку зустрічі голова Запорізької ОДА зазначив, що наш край має потужний інвестиційний потенціал, який варто розвивати. 

  • Переконаний, що ми разом працюватимемо, використовуватимемо всі можливості. Адже наш регіон має потужний економічний потенціал. Ми серед лідерів за експортом, в п’ятірці за обсягом промислового виробництва та в десятці за інноваціями у виробництві. Маємо розвинену транспортну інфраструктуру – працюючі аеропорти та оновлені автошляхи, – підкреслив Олександр Старух.

Очільник області також розповів представникам Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді про великі проєкти, що вже реалізуються в області, та ті, що лише заплановані і чекають на відповідального інвестора. Так, розроблено декілька багатомільйонних інвестиційних проєктів з розвитку мережі індустріальних парків, відродження і покращення інфраструктури о.Хортиця, відновлення у регіоні системи зрошення та забезпечення централізованим водопостачанням туристичної локації смт. Кирилівка. 

  • Є різні ідеї. Ми розглядаємо всі можливості, готові для нових пропозицій і рішень. Запорізький регіон завжди відкритий до конструктивного діалогу та співпраці, - підкреслив посадовець.

Галина Янченко зазначила, що Тимчасова спеціальна комісія з питань захисту прав інвесторів була створена саме для цього – налагодження взаємодії інвесторів з громадами.

  • В першу чергу, ми займаємося захистом бізнесу та допомагаємо вирішити непорозуміння на місцях. За рік роботи вдалося «розморозити» інвестиційних проєктів на суму 5,5 млрд грн. Хоча раніше на це йшли десятиліття. Водночас, ми використовуємо ці звернення від інвесторів, щоб зрозуміти, де є законодавчі колізії, та ініціюємо необхідні зміни. Тому нам важливо співпрацювати і тримати постійний зв'язок з регіонами. Бо ви розумієте, що працює, а що ні і яких законодавчих змін потребуєте для залучення більших інвестицій, - прокоментувала Галина Янченко. 

Кожен з керівників райдержадміністрацій та громад розповів про свої інвестиційні ідеї. Приміром, лунали пропозиції щодо розробки нових проєктів у сфері сільського господарства, екології та сміттєпереробки, очищення води, транспортної інфраструктури, виробництва будівельних матеріалів та багато інших. Представники громад, що вже тривалий час успішно співпрацюють з іноземними інвесторами, поділилися зі своїми колегами власними історіями успіху. Так, на їх думку, в першу чергу, громада має підготувати власну стратегію розвитку, інвестиційний паспорт та сама робити кроки до пошуку інвесторів, проводити бізнес-зустрічі тощо.

  • Хочу запевнити, що обласна влада робить все можливе, щоб впевнено йти шляхом модернізації всіх сфер життя. Ми допомагаємо  головам місцевого самоврядування. Водночас хочу, наголосити, що саме об’єднані громади сьогодні повноважні створювати сприятливий інвестиційний клімат. Вони мають прагнути цього, бо від інвестицій залежить їхнє майбутнє, - додав Олександр Старух.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області