Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області

6 вересня 2012 - 16:15

З метою забезпечення реалізації соціальних ініціатив Президента України в області видано розпорядження голови облдержадміністрації від 05.07.2012 № 312 “Про організацію роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області”, яким створено відповідну робочу групу облдержадміністрації.

Головою робочої групи затверджено План організації виконання   цього розпорядження та визначені напрямки роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області.

На засіданні робочої групи 20.07.2012 визначені окремі питання роботи щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України, одним із пріоритетних напрямків визначено виконання заходів обласної Програми подолання та запобігання бідності на 2012-2015 роки.

Кожному інваліду війни – підвищити розмір разової допомоги до 5 травня.

В області в повному обсязі та своєчасно здійснена виплата разової грошової допомоги до 5 Травня у підвищеному розмірі, яку отримали 3,9 тис. ветеранів війни. Загальна сума виплат склала майже 27 млн. грн.

Компенсація втрачених вкладів в Ощадбанку СРСР.

На 28.08.2012 в області із 258,5 тис. вкладників Ощадбанку СРСР, пройшли актуалізацію 155,6 тис. громадян, отримали компенсацію 96,6 тис. осіб. По загальній кількості вкладників Запорізьке регіональне управління займає 9 місце в системі Ощадбанку (по Україні) по кількості актуалізованих вкладників.

Надання малозабезпеченим громадянам засобів приймання сигналів цифрового телерадіомовлення.

В результаті широкомасштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи та запровадження щотижневого моніторингу заяв громадян, які безоплатно забезпечуваються телетюнерами органами праці та соціального захисту населення області виконано завдання у межах повноважень, визначених постановою Кабінету Міністрів України № 245 від 21.03.2012.

На 01.07.2012 до управлінь праці та соціального захисту населення області звернулося 48,7 тис. громадян. Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації на звітну дату сформовано єдині по області 4 списки громадян для забезпечення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення загальною чисельністю 48,7 тис. осіб, які затверджені заступником голови облдержадміністрації та направлені до Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Особи, які подали заяви, охоплені цими списками на 100 %.

Психічно хворим – сімейний затишок. В області проведена інформаційно-роз’яснювальна робота стосовно підвищення соціальних гарантій особам, які здійснюють догляд за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу та реалізовані відповідні заходи з цього питання. На даний час в області перебуває на обліку 334 особи, які здійснюють догляд за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.

Модернізація роботи соціальних служб.

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів. Заповнено більше 1тис. направлень на виготовлення крісел-колісних. На 23.09.2012 видано 200 крісел-колісних інвалідам області.

У березні 2012 року затверджений обласний план заходів щодо розвитку системи соціальних послуг на 2012 рік.

Заходами плану передбачено проведення роботи з інформування населення області про види соціальних послуг, вводиться в практику робота "соціальних офісів”.

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), обслуговують близько 30 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складній життєвій ситуації. У кожному терцентрі є відділення соціальної допомоги вдома, якими обслуговується близько 14 тис. громадян. У структурі територіальних центрів Бердянського, Василівського, Токмацького, Приморського, Якимівського районів функціонують 5 стаціонарних відділень для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду на 170 ліжко-місць.

Активізувалася робота по впровадженню інноваційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це відкриття "університетів третього віку", робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

Розширився спектр соціальних послуг, соціальні послуги надають суб'єкти державного, комунального сектору та недержавного сектору (громадські, релігійні організації, фізичні особи).

Соціальні послуги надаються громадянам як на безоплатній, так і на платній основі.

В системі соціального захисту області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів у яких у 1 півріччі 2012 року пройшли реабілітацію та отримали послуги більше 800 дітей-інвалідів, близько 40% з них - це діти з ДЦП.

З метою впровадження в роботу з дітьми з ДЦП нових реабілітаційних методик на базі комунальної закладу “Запорізький обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів” Запорізької обласної ради проведений обласний семінар для працівників центрів, відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів та дитячих будинків –інтернатів на тему “Технології соціальної адаптації дітей з ДЦП у сучасному суспільстві”.

Забезпечення громадян гідною роботою.

З метою підвищення рівня зайнятості населення протягом І півріччя 2012 року в області створено 19 тис. робочих місць. При цьому, порівняно з відповідним періодом минулого року скоротилися обсяги ліквідації робочих місць. Так, за І півріччя ц.р. співвідношення між створеними та ліквідованими робочими місцями склало 141,4 %, проти 130,7 % у 2011 році.

Середньомісячна заробітна плата за січень-червень 2012 року в розрахунку на одного штатного працівника області порівняно з відповідним періодом минулого року зросла на 15 % і становила 2840 грн.

Результатом проведеної роботи стало те, що рівень бідності за відносним критерієм за підсумками 2011 року, порівняно з 2010 роком скоротився на 4,3 відсоткових пункта і склав 13,8 % (по Україні – збільшився на 0,3 % і склав 24,3 %). За цим показником область перемістилась з 3 на 2 місце серед регіонів України. 

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?