Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова Запорізької облдержадміністрації Юрій Артеменко терміново видав розпорядження про створення штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації

25 липня 2005 - 10:39

Голова  Запорізької облдержадміністрації Юрій Артеменко терміново видав розпорядження про створення штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації що виникла у суботу, 23 липня, приблизно о 16 годині 20 хвилин  через пожежу на  території 275-ої   артилерійської  бази ракет та боєприпасів поблизу села Новобогданівка Мелітопольського району.

Інформацію про надзвичайну ситуацію губернатор отримав, перебуваючи у справах у Києві. Він негайно ж прибув  до Мелітополя літаком і одразу ж включився в координаційну роботу  щодо  організації  діяльності всіх служб і підрозділів. Своїм розпорядженням він утворив обласний штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, керівником якого призначив першого заступника голови облдержадміністрації Анатолія Головка.

За попередніми  висновками фахівців  надзвичайна  ситуація  виникла через  самозапалення  димової міни  під   впливом  високої температури навколишнього середовища. Внаслідок чого і виник осередок пожежі, який  спричинив детонацію боєприпасів, що зберігались поблизу.

Як виявилось, основна маса боєприпасів детонувала на технічній території бази, за винятком близько 20 реактивних снарядів, що перелетіли за її межі .

Діями пожежних ВЧ  А2985 осередок пожежі на місці, де знаходяться реактивні боєприпаси,  локалізовано.

За рішенням обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації о 18 годині 30 хвилин було припинено рух автомобільного транспорту по трасі Харків-Сімферополь. Також о 19годині 16 хвилин було припинено рух потягів на ділянці залізниці станції Федорівка.

Приведені в готовність служби цивільного захисту населення: енергозабезпечення, газопостачання, медицини катастроф та інші. На місці працює екологічна служба, яка проводить забори проб повітря , води  та ґрунту на наявність шкідливих для  навколишнього середовища  речовин.

Проведені заходи щодо можливої евакуації населення з п’ятикілометрової зони. До населення доведені заходи безпеки в даній надзвичайній ситуації. Розгорнуті та підготовлені евакопункти для можливого розміщення евакуйованого населення( з розрахунку до 10 тис. чоловік) у Мелітопольському, Василівському, Веселівському та Михайлівському районах. Направлені автобуси до населених пунктів можливої евакуації, які будуть на чергуванні до відміни надзвичайної ситуації.

За інформацією обласного  штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на  другу годину ночі постраждалих та загиблих серед військовослужбовців немає. Серед цивільного населення постраждалих двоє. Мешканка села Новобогданівка, 1936 року народження, отримала середньої тяжкості  пошкодження рук та ніг( уражена елементами покриття дороги в результаті падіння інертного снаряду поблизу неї). Мешканка села Федорівка, 1916 року народження, яка перебувала на стаціонарному лікуванні в дільничній лікарні села Новобогданівка з діагнозом гіпертонія(підвищений тиск)  і через виникнення надзвичайної ситуації була перевезена до ЦРЛ Мелітопольського району, померла від гострого серцевого нападу.

О першій годині ночі губернатор Юрій Артеменко  провідав постраждалу мешканку села Новобогданівка  у  лікарні. Він особисто прослідкував, щоб жінці була надана необхідна допомога у повному обсязі. Також губернатор потурбувався, щоб її забезпечили  потрібними медикаментами і  всіма побутовими зручностями.

Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко зателефонував  Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко та  Президенту України Віктору Ющенку , який літаком повертався із поїздки до Японії. Запорізький губернатор поінформував Президента про надзвичайну ситуацію в Новобогданівці та  про хід ліквідації її наслідків. Аналогічну інформацію Юрій Артеменко подав   Голові РНБО України Петру Порошенку,  який негайно повертається із  свого відрядження до Китаю  і вже  у понеділок проведе  позачергове засідання  Ради , щоб розглянути питання щодо  подальшої експлуатації аналогічних складів боєприпасів на території України  та результати  ліквідації наслідків НС у Новобогданівці.  Передбачається, що у цьому засіданні візьмуть участь  Президент і Прем’єр-міністр.

  Після  стабілізації ситуації на території складів боєприпасів у Новобогданівці, де сталася пожежа, представники Південного оперативного командування, що  здійснюють  безпосередній контроль за ходом робіт з ліквідації наслідків НС, доповіли голові ОДА Юрію Артеменку  про те, що рух потягів  на залізниці можна поновити. На під’їзді до станції Федорівка у південному напрямку  зібралось вже близько 40 пасажирських та товарних поїздів. Втім, губернатор, передбачаючи вірогідність нових вибухів та опікуючись питаннями безпеки для  життя та здоров’я людей, наполіг на тому,  щоб  зачекати ще до 5-ої години ранку. І тільки після того, як небезпечну ділянку без жодних перешкод  пройшла дрезина, Юрій Артеменко  прийняв рішення про поновлення руху на залізниці  о 6-ій ранку.

Обласний штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації оприлюднив інформацію про те, що ситуація знаходиться під контролем, підрозділи Міноборони України та МНС України проводять заходи щодо  її  локалізації.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області