Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Щорічний звіт

Звіт голови Громадської ради при облдержадміністрації про роботу у 2011-2013 роках

22 січня 2013 - 11:47

ЗВІТ
голови Громадської ради при облдержадміністрації
про роботу у 2011-2013 роках

 

Шановні колеги! Останні два роки стали надзвичайно важливими для розвитку громадянського суспільства у Запорізькій області. Адже вперше при регіональному представництві Президента та Кабінету Міністрів України було створено повноправний самоврядний громадський орган, склад якого самостійно сформовано представниками інститутів громадянського суспільства. Далеко не все нам вдавалось одразу, багато чого я та мої колеги так і не встигли зробити, проте є кілька вагомих досягнень у нашій з вами роботі, на яких варто зупинитись детальніше.

По-перше, протягом 2011-2013 років громадські ради працювали при обласній державній адміністрації, у всіх районах та 3 містах обласного значення (Енергодарі, Запоріжжі та Токмаку). До складу громадських рад всіх рівнів увійшов 521 представник інститутів громадянського суспільства, серед яких профспілки та їх об’єднання (38%), громадські організації (35%) та релігійні громади (15%). У м.Бердянськ та м. Мелітополь продовжували діяти консультативно-дорадчі органи, що були створені раніше та успішно зарекомендували себе (ради підприємців, молодіжних лідерів, уповноважених комітетів мікрорайонів тощо).

Протягом двох років проведено 6 засідань Загальних Зборів, десять засідань Президії та 3 загальних зібрання членів Громадської ради, на яких було розглянуто 104 питання та передано до облдержадміністрації 24 рішення. Серед найважливіших питань, що було обговорено нами, - соціальні ініціативи Президента України, проект Концепції гуманітарного розвитку України до 2020 року, Державна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, збереження історичної пам’яті про героїчний подвиг радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, протидія проявам політичного радикалізму та націоналізму, розробка механізму взаємодії громадськості та структурних підрозділів облдержадміністрації тощо.

Завдяки наполегливій позиції та за активної участі членів Громадської ради А.Нікітенка, В.Несчотного, Н.Заболотної, А.Кондратенка, Д.Арабаджиєва розроблено та ухвалено обласною радою Програму розвитку громадянського суспільства у Запорізькій області на 2013-2016 роки. За пропозицією уповноваженого представника ВГО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ» Р.Паршикова розпочато розробку Положення «Про регіональне соціальне замовлення у Запорізькій області», членами Громадської ради А.Матрієм та П.Тодоришиним запропоновано кілька цікавих он-лайн проектів здійснення громадського контролю за владою і оцінки роботи державних та комунальних підприємств, установ і організацій.

Задля підвищення ефективності спільної діяльності нами було створено 16 комітетів. На жаль, в силу об’єктивних та суб’єктивних чинників далеко не всі колеги поставились до роботи в комітетах ініціативно та відповідально. Серед найактивніших можна відзначити комітет з питань громадського контролю за діяльністю влади, розвитку громадянського суспільства та громадської експертизи (Заболотна Н.О.), комітет з питань євроінтеграції, зовнішніх відносин та зовнішньоекономічної інтеграції (Волох В.М.), комітет з питань бюджету, економіки та фінансів (Огородова Т.М.), комітет з питань освіти, науки та культури (Зубко І.В.), завдяки наполегливості якого ми долучились до надзвичайно важливої загальнонаціональної кампанії за виконання владою своїх обіцянок – руху «Чесно» та регіональної ініціативи по боротьбі із розкраданням бюджетних коштів «Відкат – стоп!». Спільно з облдержадміністрацією нами організовано 5 семінарів, 5 засідань за «круглими столами» та регіональну презентацію міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». За участі представників Громради розроблено дві стратегічні та чотири оперативні цілі напрямку «Взаємодія з громадськістю», який включено до пріоритетів роботи обласної виконавчої влади на 2012 рік.

Не можна не згадати і про наших колег у районах. Зокрема, за ініціативи членів громадської ради при Пологівській РДА проведено громадську експертизу проектів двох районних програм – «Шкільний автобус» та літнього відпочинку дітей та підлітків із соціально незахищених верств населення влітку 2012 року. Ще далі пішли лідери громадських організацій Новомиколаївщини, які підготували єдиний в області проект районної програми сприяння розвитку громадянського суспільства. Депутати райради відзначили високу якість підготовки програми та одностайно ухвалили документ. Вирує громадське життя і у Великобілозерському районі, де за ініціативи Громради відбулось одразу два молодіжні фестивалі аматорського мистецтва – «Зорепад» та «Таврійські зорі». Ініціатива громадських активістів Веселівщини щодо спорудження сучасного дитячого та спортивного майданчиків біля районної гімназії знайшла активну підтримку голови облдержадміністрації О.М.Пеклушенка і вже півроку школярі займаються на новеньких тренажерах та безпечно бавляться на гойдалках. У Василівському, Кам’янсько-Дніпровському, Токмацькому районах, м.Бердянськ та м.Мелітополь проведено засідання «круглих столів» на тему «Влада та громадськість у виборчому процесі-2012: аспекти взаємодії».

Робота громадських рад всіх рівнів активно висвітлювалась у ЗМІ. Їй було присвячено 11 сюжетів у випусках новин місцевих телеканалів, 18 публікацій у обласній та 113 - у районній пресі, понад 40 матеріалів у Інтернет-виданнях. За рік до обласної державної адміністрації надійшло 33 звернення громадян та запитів на публічну інформацію з питань діяльності Громадради. Забезпечено створення та регулярне наповнення рубрик «Громадська рада» та «Розвиток громадянського суспільства» на офіційному веб-порталі облдержадміністрації. Все це свідчить про значний суспільний інтерес до нашої роботи.

По-друге, приємно відзначити, що обласна влада неформально підійшла до співпраці з нами. Очільників громадських рад всіх рівнів введено до складу колегій місцевих держадміністрацій та виконкомів міських рад. У всіх структурних підрозділах облдержадміністрації визначено відповідальних за взаємодію з громадськістю, після завершення реорганізації структури обласної виконавчої влади відповідні зміни внесено до положень про департаменти, управління та служби. Проведено дев’ять зустрічей членів Громадської ради з керівництвом облдержадміністрації, в ході яких повністю вирішено питання організаційно-технічного забезпечення нашої роботи. Нам виділено окремий кабінет 744 у адмінбудинку ОДА, комп’ютер, принтер, необхідні меблі, зроблено підключення до мережі Інтернет. У рамках виконання п. 1.2 заходів Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Запорізькій області на 2013-2016 роки надано фінансову підтримку у проведенні 4 заходів Громадської ради.

По-третє, члени громадських рад всіх рівнів брали активну участь у роз’ясненні сутності та основних принципів соціально-економічних реформ, що здійснюються Президентом України та Кабінетом Міністрів Україні, обговоренні соціальних ініціатив глави держави. Зокрема, протягом 2012 року організовано 619 консультацій та зустрічей з громадськістю та 42 засідання за «круглими столами» з питань реформування системи екстреної та швидкої медичної допомоги, реформування земельних відносин, впровадження електронного земельного кадастру, залучення інвестиційних коштів у житлово-комунальне господарство, зваженої оптимізації мережі соціально-культурних закладів, поглиблення співпраці між владою та представниками національно-культурних товариств.

У громадських радах при райдержадміністраціях та виконкомах міст обласного значення, на тематичних засіданнях за круглими столами та розширеному засіданні комітету Громадської ради з питань громадського контролю за діяльністю влади, розвитку громадянського суспільства та громадської експертизи було обговорено проект програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Запорізькій області на 2013-2016 роки, до якого було подано 81 пропозицію, з них повністю або частково враховано 24.

Окрім того, значну увагу приділено обговоренню Національного плану дій на 2011-2014 роки із втілення програми «Заможне суспільство, конкурентоздатна економіка, ефективна держава» та участі у громадських слуханнях з визначення пріоритетних напрямків роботи райдержадміністрацій. За їх результатами до Комітету економічних реформ у Запорізькій області надано 39 пропозицій, серед яких: встановлення 100% надбавки до посадових окладів працівників системи охорони здоров’я у сільській місцевості, розробка та затвердження нормативно-грошових норм витрат на харчування та медикаментозне лікування хворих, забезпечення для молоді та студентів пільгових відсотків при оформленні угод добровільного соціального страхування, врахування розміру та диференціації території населених пунктів при проведенні оптимізації мережі середніх навчальних закладів, законодавче уточнення поняття «ринок землі» тощо.

Шановні колеги! Я дякую всім Вам, хто працював зі мною у громадській раді першого скликання, брав участь в організаційному становленні цього консультативно-дорадчого органу. Особливу подяку хочу висловити членам Президії Громадської ради. Дякую голові облдержадміністрації О.М.Пеклушенку за відкритість до діалогу та бажання спільно із громадськістю вирішувати всі питання. Дякую нашим кураторам у обласній виконавчій владі -  заступникам голови облдержадміністрації Ю.Пелиху та А.Гамову, завдяки яким нам завжди вдавалось вирішувати найгостріші організаційні питання.

Шановні майбутні члени Громадської Ради! Я бажаю Вам енергії, наснаги, натхнення та реалізації всіх задумів, з якими Ви прийшли до цієї зали. Впевнений, що Ви не повторите багатьох наших помилок. Якщо Ви хочете конструктивно працювати, то варто забути про самопіар, особисті конфлікти та політичні ігрища. На Вас чекатиме важка, часто невдячна, але вкрай суспільно необхідна робота. Впевнений, що Ви пройдете цей шлях краще за нас, а Запорізька область і надалі зберігатиме одне з провідних місць в Україні за рівнем відкритості влади до діалогу з громадськістю.

 

 Голова Громадської ради при облдержадміністрації

                                                   О.В. Наметченко

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни