Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи освіти

Програма розвитку освіти Запорізької області на 2013-2017 роки в дії

29 січня 2013 - 08:54

Система освіти повинна вирішувати принципово нову глобальну проблему, пов'язану з підготовкою учнів до життя і діяльності в умовах інформаційного світу, а тому проблема інформатизації самої освіти є одним зі стратегічно важливих напрямів Програми розвитку освіти Запорізької області на 2013-2017 роки. Зокрема, Програма визначає нові завдання щодо рівня розвитку ІТ-компетентності педагогів та створення ефективної, динамічної, гнучкої системи підвищення кваліфікації вчителів у галузі інформаційних технологій.

Ці завдання вирішує Центр інформатики та інформаційних технологій в освіті Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Діяльність центру орієнтована не тільки на вирішення науково-методичних питань інформатизації освіти, а в значній мірі - на навчання педагогів області в галузі ІКТ, формування і безперервний розвиток їх ІТ-компетентності. Центром активно проводиться науково-дослідна, експериментальна та проектна робота в галузі впровадження інформаційно-комп'ютерних технологій в освітню діяльність.

У період за 2010-2012 років: здійснювалось науково-методичне керівництво 9 Всеукраїнськими науково-педагогічними експериментами, 3 регіональними освітніми проектами, 2 шкільними науково-дослідницькими лабораторіями, 3 ресурсними центрами, 5 експериментальними майданчиками, проводились науково-педагогічні дослідження з 5 тем, проведено 10 Всеукраїнських та Міжрегіональних семінарів та конференцій, видано у співавторстві 5 підручників з грифом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Водночас сьогодні стрімкий розвиток інформаційно-комп'ютерних технологій та входження їх в освітній процес вимагають значного розширення поля діяльності Центру. Тому з 2013 року здійснюється його реорганізація в Кафедру інформатики та інформаційних технологій комунального закладу «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради.

Такі структурні зміни перш за все сприятимуть підготовці та підвищенню кваліфікації вчителів з галузі інформаційно-комунікаційних технологій; поліпшенню якості шкільної та післядипломної освіти за рахунок використання сучасних ІКТ, розробки електронного освітнього контенту, створення єдиного інформаційного освітнього простору регіону, вільного доступу до освітніх ресурсів всіх учасників освітнього процесу; забезпечення розвитку інформаційної взаємодії та інтеграції закладів освіти у світовий інформаційний освітній простір.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни