Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький край – край толерантності, взаєморозуміння та багатонаціональної співдружності

5 листопада 2013 - 13:39

З нагоди Міжнародного дня боротьби проти фашизму, расизму та антисемізму, який відзначається 9 листопада, в області з 4 по 10 листопада проводиться багатокомпонентна культурна акція «Єдина родина».

Про це повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Конарева під час брифінгу, який відбувся в прес-центрі облдержадміністрації.

- Підтримка атмосфери толерантності, запобігання міжнаціональної напруги та конфліктів – одне з головних завдань, які перед нами ставить Президент України Віктор Янукович. Такий підхід Глави держави створює умови для консолідації навколо ідеї укріплення демократичної держави усіх громадян незалежно від їх етнічного походження. Саме тому ми проводимо акцію «Єдина родина», - повідомила Ірина Конарева.

Мета акції  - зміцнення міжнаціональної злагоди та взаєморозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин, які проживають на території області. У рамках акції в регіоні проходить низка заходів за участю національно-культурних товариств.

Так, 6 листопада в обласній бібліотеці ім. Горького відбудеться засідання «круглого столу» на тему «Зміцнення міжнаціональної злагоди – стратегічний вектор духовно-культурного розвитку Запорізького краю», а 8 листопада в обласному академічному театрі юного глядача – концерт «Нас єднає земля Запорізька», в якому візьмуть участь представники національно-культурних товариств області.

- Запорізька область напрацювала багаторічний досвід толерантного співіснування етносів і народів, за результатами останнього перепису населення їх налічується понад 130. Основною метою і завданнями облдержадміністрації при взаємодії з громадськими організаціями національних меншин є створення необхідних умов для збереження мовної та етнічної самобутності націй і народностей, які проживають на території області, об’єднання національних меншин навколо ідеї української державності, сприяння збереженню стабільної суспільної політичної ситуації в регіоні, - зазначила Ірина Конарева.

Наразі у нас діє Програма підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2013-2017 роки, для реалізації її заходів у поточному році в обласному бюджеті передбачено 350 тис. грн.

Згідно заходів програми проводяться наукові дослідження з питань етнополітики на Півдні України, забезпечується збереження мови і традицій національних меншин регіону, толерантних міжнаціональних відносин, недопущення гострих конфліктів між націями і народностями.

За словами посадовця, в області нараховується понад 80 громадських організацій національних меншин, більшість з них функціонують у м.Запоріжжя. Найбільш ініціативна з них – болгарська громада. Також активну позицію щодо популяризації та збереження культури, мови та традицій займає татарська, єврейська, грузинська, грецька та азербайджанська громади.

- Протягом поточного року за підтримки облдержадміністрації національно-культурними товариствами проведено чотири регіональних фестивалі, заходи до пам’ятних та ювілейних дат, творчі вечори до днів пам’яті видатних діячів культури і мистецтва, Х Міжнародна науково-практична конференція «Державна етнонаціональна політика: правовий та культурологічний аспекти в умовах Півдня України» тощо. Наші національні товариства постійно беруть участь у фестивалях, які проводяться в інших регіонах країни, - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, своєрідною візитівкою краю є проведення Всеукраїнського фестивалю мистецтв національних культур «Ми українські», Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», регіонального молодіжного фестивалю національних культур «Приазовський Інтер-фольк».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників